Какво е ниацинамид? Ползи за здравето, употреба, добавки, странични ефекти и др

what-is-niacinamide

Поддържането на най-новите задължителни съставки за грижа за кожата може да бъде трудно – но си струва да отделите време, за да научите повече за ниацинамида. Въпреки че тази съставка не привлича толкова внимание, колкото други борци със стареенето на кожата като ретиноиди или гликолова киселина , може да сте я забелязали, докато превъртате емисията си в Instagram или страницата на TikTok for You.

Любопитно е дали тази съставка има място във вашия режим за грижа за кожата? Прочетете, за да разберете какво трябва да знаете за този усилвател на красотата.

Какво е ниацинамид?

В контекста на грижата за кожата, ниацинамидът е локална версия на витамин В3, казва Рейчъл Назарян, доктор по медицина , сертифициран дерматолог в Schweiger Dermatology Group в Ню Йорк. Можете също да намерите витамин B3 (под формата на ниацин ) под формата на добавки и в някои храни, включително месо, бобови растения, ядки и семена, според Harvard TH Chan School of Public Health.стрелка надясно нагоре
ОЩЕ СЪВЕТИ ЗА БЛЕСТЯЩА КОЖА

Кой серум е подходящ за вашата грижа за кожата?

Ниацинамидът може да бъде една от активните съставки в някои локални продукти против стареене, особено в серуми, добавя Луси Чен, доктор по медицина , сертифициран дерматолог с Riverchase Dermatology в Маями. Като цяло, „хората могат да очакват по-гладка, по-хидратирана кожа“, когато използват ниацинамид в рутината си за грижа за кожата, казва д-р Чен.

Локално ниацинамид срещу ниацинамидни добавки

Локалните продукти, съдържащи ниацинамид, ще имат по-преки ползи за кожата, казва Чен. И тя, и д-р Назарян отбелязват, че ниацинамидът е най-ефективен, когато се прилага локално.

Въпреки това оралният прием на B3 може да бъде и здравословен за кожата ви, добавя Назарян. B3 се намира в храни като пилешки и пуешки гърди, сьомга, риба тон, кафяв ориз и обогатена зърнена закуска, отбелязва Националният институт по здравеопазване (NIH).стрелка надясно нагоре Повечето хора в Съединените щати отговарят на препоръчания си дневен прием на B3, без да се налага да приемат добавка, според NIH.стрелка надясно.

„Въпреки че ниацинамидът е водоразтворим и теоретично може да се изпикае, ако приемете твърде много, все още има риск от чернодробна токсичност при перорален прием“, обяснява Назарян. Ако искате да приемате добавка с ниацинамид, не приемайте повече от това, което се съдържа в мултивитамини, освен ако не сте инструктирани от Вашия лекар, казва тя.

Предимства на ниацинамид

Едно от предимствата на ниацинамида е колко универсален е като съставка за грижа за кожата.

„Когато се използва локално, ниацинамидът може да подобри хидратацията на кожата, като предотвратява изпаряването на влагата от кожата в околната среда. Освен това е естествена противовъзпалителна съставка, така че е чудесна за успокояване на раздразнената кожа, но също така е добра за хора с чувствителна кожа“, казва Назарян.

В едно проучване е установено, че никотинамидът (друго име за ниацинамид) е по-добър хидрататор за кожата от вазелин.стрелка надясно нагоре.

Междувременно преглед, публикуван през февруари 2019 г. в Experimental Dermatology, предполага, че ниацинамидът може да подобри функцията на кожната бариера (кожната бариера не само заключва влагата в кожата, но и предпазва от потенциални дразнители), което прави съставката подходяща за лечение на състояния като розацея или акне.

В допълнение, ниацинамидът помага за предотвратяване на преждевременни признаци на стареене на кожата, включително засилване на производството на колаген за изглаждане на бръчките и намаляване на обезцветяването, казва Назарян. Тя препоръчва съставката за хора със суха, чувствителна, застаряваща или склонна към акне кожа.

Нещо повече, двойно-сляпо, рандомизирано, контролирано проучване предполага, че локалният 2% ниацинамид може да бъде ефективен при контролиране на производството на себум (масло) на кожата.стрелка надясно нагоре Друг преглед, публикуван през септември 2017 г. в Dermatologic Therapy , разглежда осем проучвания, в които никотинамидът се използва за лечение на акне. Изследователите установиха, че шест от тях са стигнали до заключението, че локалните препарати са ефективни за намаляване на акнето, но авторите отбелязват, че трябва да се направят повече изследвания, за да се определи количествено как никотинамидът се съпоставя със стандартните лечения за акне, като бензоил пероксид, салицилова киселина или ретиноиди.

Как да решите кой ниацинамиден продукт да опитате

Можете да намерите ниацинамид в различни видове продукти за грижа за кожата, включително слънцезащитен крем , овлажнител, нощен крем и серум. Но няма достатъчно доказателства, че краткият контакт с кожата, като измивания за лице или почистващи препарати, води до значими кожни различия, така че Назарян препоръчва да се придържате към продукти, които остават върху кожата (и по този начин се абсорбират), като овлажнители или серуми.

Също така, вижте кои други активни съставки съдържа ниацинамидният продукт. Чен обяснява, че често можете да намерите ниацинамид в комбинация с алфа хидрокси киселини (AHA). „AHA ексфолират мъртвите кожни клетки, което улеснява ефективното проникване на ниацинамид“, казва тя.

Назарян съветва, че други страхотни съединения за ниацинамид са хиалуроновата киселина (и двете съставки облекчават сухотата) и салициловата киселина. Салициловата киселина лекува акне и поддържа порите чисти, докато ниацинамидът може да регулира производството на масло в кожата и да намали възпалението.

Как да добавите ниацинамид към рутинната си грижа за кожата

Ниацинамидът е идеално допълнение към почти всяка рутина за грижа за кожата, благодарение на голямото разнообразие от предимства, които предлага на кожата ви. Той не само е полезен за увеличаване на производството на колаген, но нежната, противовъзпалителна природа на съставката може потенциално да намали риска от дразнене от други активни съставки, които може да използвате, включително ретиноли и AHA, като гликолова киселина, казва Назарян.

Можете да прилагате ниацинамидни продукти сутрин или вечер. Назарян предпочита честа употреба на ниацинамид. „Препоръчвам както ежедневна, така и нощна употреба на тази съставка поради множеството проблеми, свързани с грижата за кожата, които решава“, казва тя. Можете да го използвате в слънцезащитен крем, овлажнител и нощен крем, например.

След като сте избрали продукт за грижа за кожата, съдържащ ниацинамид, си струва да извършите тест на място, за да определите дали кожата ви е съгласна с тази съставка. Нанесете малко количество от продукта върху малък участък от кожата и наблюдавайте за всяка нежелана реакция. „Като цяло някой може да определи дали е чувствителен към даден продукт през първите няколко дни от употреба“, казва Назарян. Направете това с всеки нов продукт, особено ако имате чувствителна кожа и поради това сте по-податливи на алергична реакция, съветва тя.

Странични ефекти на ниацинамид

Прекомерният орален прием на ниацинамид може да доведе до стомашно-чревни проблеми, като гадене , повръщане и диария , според NIH, както и до зачервяване на кожата, казва Назарян.стрелка надясно нагоре Въпреки това, „локалният [ниацинамид] е много безопасен с минимални ограничения“, добавя тя.

Следвайте инструкциите на етикета на продукта за локална грижа за кожата, който използвате, и спрете да използвате продукта, ако получите някакви негативни реакции като зачервяване или дразнене. (Имайте предвид, че реакциите може да не са причинени от ниацинамида, а от друга съставка в продукта.)

Ниацинамидът е универсален и като цяло работи добре с повечето съставки, поради което често можете да го намерите в съчетание с различни други активни вещества, които се борят с преждевременното стареене на кожата.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may also like these