Младите възрожденци от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Брегово отиват в Брюксел

   Евродепутатът Петър Корумбашев ще води в Брюксел 10 деца от Брегово на гости в Европейския парламент. Те ще останат в белгийската столица от 27.06. до 29.06.2017 г.

   Евродепутатът е впечатлен от работата на децата, които са членове на клуб „Млад възрожденец”. По тяхна идея е поставена паметна плоча пред православен храм „Св. Богородица” в Брегово, в който е пял Васил Левски. Те са инициатори и за поставяне на паметна плоча на първия учител в Брегово даскал Йон Чолака, който е посрещал Апостола като председател на местния революционен комитет. За активната си дейност децата са отличени със златен медал от Общобългарския комитет „Васил Левски”.

   В училището в Брегово един коридор е наречен европейски. По стените са изобразени символите на ЕС и друга информация. Петър Корумбашев е бил гост на училището при откриването на тази експозиция.

   От няколко дни децата, които заминават за Брюксел, изучават историята на съюза и неговите органи, както и забележителностите на белгийската  столица, които ще посетят. Очакват с трепет заминаването и обещават, че след завръщането си подробно ще информират за преживяванията си.

 

Бреговските танцьори с грамота

   На 24 юни танцьорите от Клуб за автентичен обработен фолклор - гр.Брегово, с ръководител Димитър Карчев взеха участие в Национален фолклорен събор „Леденика“ – гр.Враца. В клуба участват 15 танцьорки, които с автентични носии играха така, че се завърнаха с грамота за достойно представяне.

    Бреговските танцьори взеха участие и в етно-северняшка сватба, с която младоженците ще кандидатстват за участие в рекордите на ГИНЕС.

 

Изложба-базар

   На 8 юни в СУ „Св. Св. Кирил и Методи” бе аранжирана изложба-базар с благотворителна цел. Изложбата е четвърта по ред. Тези изложби са по проект „Твоят час”, чиято цел е развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности развиващи специфични знания, умения и компетентности.  

   Средствата от изложбата ще бъдат изразходвани за обогатяване на материално техническата база на учебното заведение. На изложбата-базар бяха поканени Галя Павлова - главен експерт по БЕЛ в РУО-Видин,училищното настоятелство, представители на социалната служба, МКБППМН и родители.

   Присъстващите се възхищаваха на труда на децата и това, което са постигнали. Гостите окуражиха децата и споделиха, че това е един начин те да придобият умения и сръчност, като творят нещо красиво. Самите деца споделиха, че са изпитали удовлетворение от постигнатото, забавлявали са се по време на процеса и се надяват да продължат да участват в такива часове по проекта.

   Пожелаваме творческо вдъхновение и нека продължават да влагат енергията си в такова красиво начинание.

 

 

1 юни - Празник на детето

   И тази година по повод празника на децата,пред НЧ”Развитие”, гр.Брегово бе организирана Детска клоуниада от община Брегово и институциите работещи с деца. В присъствието на ръководството на общината, родители и много деца –малки,големи и още по-големи започна празника.

   Фидел Петров - директор на дирекция ”АПИО” в общинската администрация, от името на кмета на общината, поздрави всички присъстващи  с думите: „… Децата са живите цветя в нашето ежедневие. В децата, всички ние намираме не само утешение от носталгията по отминалите години на радост и безгрижие, но и надеждата, че доброто, което сме започнали, ще бъде продължено и умножавано от тях.През всичките тези не леки години, които преживяхме и преживяваме, общината направи и прави всичко възможно, това да не се отрази върху света на децата от ДЯ, ДГ и тези, които се учат в училище, защото сме дълбоко убедени, че децата са нашето бъдеще и по-добрата грижа за тях днес, означава по-добър свят утре. Нека никога  не секва  светлината, безгрижието в невинните очички на  нашите деца и внуци! Честит Международен ден на детето! Честит празник, мили деца! Честит празник, уважаеми съграждани!”

   Фидел Петров поднесе и от името на Аня Ангелова – председател на ОбС-Брегово поздрав към всички деца и техните родители.

С много настроение клоуните Чоко и Боко и техните партньорки приканиха децата да се хванат на хоро по повод празника, след което имаше много игри, в които участваха децата и интересни празнични подаръци.

   С настроениевесел смях и закачки  премина празника в Брегово, посветен на децата.

 

Детската градина изпрати своите възпитаници, които ще бъдат в първи клас

   В последния ден на месец май, ДГ „Детелина”, гр.Брегово с директор Здравка Димитрашкова изпрати своите възпитаници, които  на есен ще бъдат в първи клас.

   В спортната зала на градината се събраха родители, учители от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”, президенти на фирми, спонсорирали тържеството, а в центъра на тази среща бяха децата от 4 група „Плодчета” със своите учителки - Красимира Панталеева и Велина Бъкова.

   Директорката на Детската градината приветства всички с добре дошли на тържеството.

   Фидел Петров – директор на дирекция „АПИО” в общинската администрация поднесе на децата подаръци от общината.

   Децата отговаряха на въпроси по математика, околна действителност, български език, пяха и играха.

   От името на родителите, Аня Ангелова благодари на целия състав на ДГ и поднесе поздравителен адрес на учителките, които са водели тези деца четири години.

   Децата, облечени в специални костюми, като малки абитуриенти, получиха своите свидетелства за завършен курс в ДГ „Детелина” връчени от директорката на всяко дете. На излизане от залата, децата преминаха под венец от цветя, а пред тях бе лисната вода от менче, за да им върви и да бъдат отлични ученици в първи клас. Всички присъстващи аплодираха децата за тяхното достойно представяне с всичко, което са научили в ДГ.