Новоизбраният Кмет на община Брегово положи клетва

   На 8 ноември в 15:30 часа в салона на общината, в присъствието на много граждани, новоизбраните общински съветници, кмет на община и кметове на населени места положиха клетва.

   Албена Георгиева – Областен управител на област Видин изрече клетвените слова, а новоизбраните повтаряха след нея завършвайки с думите: „Заклех се!”  Всеки от заклелите се общински съветници, кметът на община Брегово – Илиян Бърсанов,  кметовете на кметство Ракитница - Таня Маринова и кметство Гъмзово - Венизел Флоров подписаха клетвените декларации.

   Владимир Тошев – народен представител от ГЕРБ поздрави всички.

   Най-възрастният общински съветник – инж.Иван Филипов от групата съветници на БСП откри първото заседание на ОбС-Брегово и се пристъпи към тайно гласуване за избор на председател на ОбС. След проведения избор между Аня Ангелова от БСП и Иван Вълчов от ГЕРБ, за председател на ОбС-Брегово бе избран Иван Вълчов от ГЕРБ.

 

 

 

 

1-ви ноември - Ден на Народните будители

   По традиция, в гр.Брегово и тази година бе честван Деня на народните будители.В салона на НЧ”Развитие” бяха се събрали жители на града, учители,културни дейци и ученици за концертната програма, посветена на Народните будители. Ученически духов оркестър откри честването с Химна на България, а водещият - Мартин Панов прикова вниманието на присъстващите с думите: „О неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!” – тези думи на Паисий от неговата „История славянобългарска” и до днес отекват в българското съзнание!”

Фидел Петров – директор на Д „АПИО” произнесе слово от името на ръководството на общината и заяви: „Уважаеми съграждани, Уважаеми учители и културни дейци, Скъпи ученици,

   От името на ръководството на община Брегово и от свое име Ви поздравявам най-сърдечно по повод Деня на народните будители - 1 ноември. Днес е празник за нашия град. Днес ознаменуваме делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се националния дух. Първи ноември е един национален празник в пъстрата броеница от български празници, който е обърнат към най-здравите и дълбоки корени на българската духовност. За деветдесет и шести път ние, българите, честваме Деня на народните будители. Богатата ни история и култура е запазила имената на много бележите българи, които с гордост можем да определим като народни будители: Кирил и Методий – Солунските братя дали четмо и писмо на нашия народ, Паисий Хилендарски - български народен будител, духовник и автор на „История славянобългарска“, Свети Иван Рилски -  патронът на българските будители - духовник и най-великият български светец и отшелник, Неофит Рилски - друга водеща фигура в българското просветно движение през първата половина на 19 в., българския монах, учител и художник, Неофит Бозвели - български духовник, един от водачите на националното просветно и църковно движение през Възраждането, Добри Чинтулов, Георги С.Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, даскал Йон Чолака и десетки, стотици други просветители, книжовници, поети, писатели, революционери - цял низ от светли имена - чисти и сияйни - издигнали българското самосъзнание и превърнали България в държава на духа.

   Денят на народните будители е уникален български празник и няма аналог в съвременна Европа….”

Деца от ДГ „Детелина”, ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий” и млади изпълнители на народени инструменти, както и танцьори от Центъра за работа с деца рецитираха стихове за будителите, пяха песни, свириха и играха български танци на читалищната сцена за радост и гордост на бреговчани.

 

 

 

 

 

Корнелия Нинова в Брегово

   На 18 октомври Корнелия Нинова пристигна в гр.Брегово и се срещна с избиратели от населените места на община Брегово.

   В салона на НЧ”Развитие” се бяха събрали над 450 членове и симпатизанти на БСП от община Брегово за предизборна среща с кандидатите за кметове и общински съветници от листата на БСП.Те посрещнаха Председателката на НС на БСП- Корнелия Нинова и Народните представители: Филип Попов и Цветан Топчиев с ръкопляскания  на крака скандирайки „БСП”.

   Николина Ванчева – председател на ОбО на БСП откри срещата и представи кандидатите на БСП. Тя заяви: ”На 27 октомври ние трябва за пореден път да направим това, което е характерно за Бреговска община, а това е да гарантираме висока избирателна активност. Да дадем възможност на всеки избирател да даде своя глас. Да осигурим спечелване с убедителна победа още на първия тур на нашия кандидат за кмет на община – инж.Милчо Лалов…”  

   Кандидатът за кмет на община за шести мандат – инж.Милчо Лалов в своето слово пред избирателите подчерта с цифри и факти направеното през мандата и готовността в предстоящия мандат да продължи работата по подобряване на инфраструктурата на общината - на първо място реконструкция изцяло обновяване на уличното осветление на всички населени места на общината; да довършим 4-то класна пътна мрежа; подобряване на водоснабдителната мрежа; за младите – довършване на изграждането на безжичен интернет.

   Корнелия Нинова пред присъстващите каза: ” Брегово е емблема за БСП. Пет мандата кмет на БСП, избиран на първи тур - Милчо Лалов е изключителен човек. Един от най-всеотдайните хора, които познавам. Ще бъде кмет за шести път. Милчо, екипът му и БСП работят неуморно за добруването на хората в малката северозападна община. Те имат доверието на съгражданите си и печелят всички избори - първи са и на парламентарни, и на европейски, и на местни. Пожелавам им да са здрави и все така борбени! Гордея се с Вас!”

   Предизборната среща завърши със скандирания от присъстващите, с настроение и убеденост в своето решение да подкрепят кандидатите на БСП.

 

 

 

 

 

Допълнителна информация