6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

   Кметът на община Брегово – инж.Милчо Лалов, офицери и сержанти от запаса, и граждани на 6 май, в Деня на храбростта и празник на  Българската армия положиха цветя пред паметника на загиналите бреговчани във войните за свободата и независимостта на България.

   Същият ден, 6 май, в с.Делейна пред паметника на загиналите във войните от с.Делейна, кметът на селото Людмил Якимов и жители застанаха в минута мълчание в памет на загиналите и положиха цветя.

   В салона на читалището хората от Делейна се срещнаха с  известния артист, сценарист и режисьор на филма "Дякон Левски"- Максим Генчев.  Фамилията  на г-н Генчев е от село Делейна  и в една своя статия във в-к „Минаха години” той твърди,  че  пра-пра-баба му Лападата (Захвърлената) е дъщеря на чифликчия от Делейна. Тя била на 16 г., когато на нивата житото се разтворило и оттам излязъл един човек с очи като небето и коса като житото.  Tя го видяла - бил с бяла риза и кръв по нея. Бил е ранен.  Седнал до нея. Тя била не само изплашена, но и шокирана. Дала му да си хапне. Той взел малко сиренце. Чул се конски тропот. Явно турската потеря го настигала. Той пъхнал нещо под кърпата и побягнал. Можела да го издаде, но не го направила. Лападата се влюбила в него и по-късно всичките и деца били със сини очи.

    Гостът разказа  лично за случая, както повода и трудностите по реализацията на филма „Дякон Левски”.

Допълнителна информация