Международно честване „Ден на възрастните хора”

   Международния ден на възрастните хора – 1 октомври в Брегово бе празнуван на международно ниво.

   В салона на НЧ ”Развитие” се събраха 300 пенсионери от населените места в общината, а между тях и 20 пенсионери от община Неготин, Р Сърбия с председател Драголюб Стингич.

   Ученическият духов оркестър”Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов постави началото на честването.

   Гости на тържеството бяха: д-р Цветан Топчиев - народен представител, Аня Ангелова - председател на ОбС-Брегово, инж.Милчо Лалов - кмет на община Брегово, Николина Ванчева - зам.-кмет и Фидел Петров - директор на дирекция „АПИО” в общинската администрация.

   От името на ръководството на Общинската организация на пенсионерите, Елиза Борисова - председател на организацията поздрави възрастните хора. В своето слово тя подчерта:

   ”Уважаеми пенсионери, Уважаеми гости,Уважаеми приятели от Р Сърбия,

   Днес се събираме, за да празнуваме Международния ден на възрастните хора – 1 октомври. Ден, в който по целия свят се отдава почит  към хората от третата възраст и техния  принос към обществото. От името на Общинската организация на пенсионерите в община Брегово се обръщам към Вас като към хора, които продължават да участват активно в обществения живот на общината. Гордеем  се с неуморния Ви дух, енергия и желание за пълноценен живот. Времето, в което живеем, налага необходимостта да се обръща все по-голямо внимание на  хората от третата възраст. Позволете от ваше име и от свое да благодарим  на общинското ръководство за грижата, която полага за Вас, които градихте Брегово и съставните села; за вас, които работехте в заводи, фабрики и на полето; за това, което вие сте оставили на поколенията; за здравеопазването; за социалното дело; за участието ви в местното самоуправление; за трансграничното ни сътрудничество, за вашето участие и днес в реализирането на културния календар на общината – особено са впечатляващи честванията на вашите рождени дни. За всичко това днес казваме едно голямо „Благодаря”. Общината оценява вашия достоен принос и е поела ангажименти, които много далеч по-големи общини не се изпълняват. При нас  те се осъществяват от години, защото Вие, пенсионерите го заслужавате. Благодарим за  топлия обяд, който се раздава на 307 жители, за хляба, който се отнася до дома на 504 възрастни хора, за социалните асистенти, които помагат на болните и самотни хора, за да преживеят своите старини, за хранителните продукти от БЧК, за безплатното мерене на кръвното, за ежедневните поздрави за вашите рождени дни, за вашия достойно изживян живот. Благодарим за добрата материална база за клубовете на пенсионера; за магазините за пенсионерите, където се предлагат стоки на по-ниски цени. Смятам, че всички сме убедени, че местната власт ще продължава да се грижи за  хората, които са отдали своята младост и труд за изграждане на страната, на града и общината.

   От името на Общинското ръководство на пенсионерите и от свое име Ви благодаря за всичко сторено през годините, за активния Ви и съзидателен живот! Честит празник мили хора!”

   Народния представител – д-р Цв.Топчиев поздрави пенсионерите, а Аня Ангелова подчерта: „…  ние съвместно с общинското ръководство правим всичко възможно да улесним вашето ежедневие!”

   Във своето вълнуващо слово кметът на общината увери възрастните хора: „…. местната власт, през тези трудни за България години, прави всичко възможно за облекчаване на ежедневието ви. Използвам случая, за да изразя своето уважение и преклонение не само пред житейския Ви опит, пред вашата мъдрост,но и пред достойнството, с което носите възрастта. За нас, вие сте пример за трудолюбие, честност и всеотдайност. Нека на този ден, всеки от нас, ви дари с обич и внимание и да почерпи пример от Вас за това, как  се  остарява с достойнство.”

   Драголюб Стингич поздрави бреговските пенсионери и ги увери, че дългогодишното трансграничното сътрудничество ще продължи и в бъдеще.

   Тържеството продължи с концертна програма, в която участваха: бреговски самодейци на различна възраст: Народен хор при Ансамбъл „Тимок” от НЧ ”Развитие” с ръководител Чавдар Гънгов; Клуб за обработен и автентичен фолклор - Брегово и солисти: Ивет Венецкова и Моника Володиева под ръководството на Лора Асенова и Димитър Карчев.

   Развълнуваните възрастни хора от песните и танците поднесени за тях се преместиха в спортната зала на СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” на обща трапеза. Трапеза, на която седнаха 300 възрастни хора и с радост разговаряха с приятели и познати. Музикантите от градския духов оркестър при НЧ ”Развитие”, гр.Брегово създадоха невероятно настроение сред празнуващите, които независимо от годините играха с радост на този ден.

   С това Международно честване Деня на възрастните хора в Брегово пенсионерите от община Брегово и тези от община Неготин, Р Сърбия показаха, че няма граници за приятелството, и че дългогодишното трансгранично сътрудничество в различни области на обществения живот между двете общини е живо, трайно и ще продължи и в идните години.

 

 

Допълнителна информация