Бабинден в Брегово

   В навечерието на Деня на родилната помощ в Брегово се събраха 70 жители на града,за да изразят своята почит и уважение към труда на лекари и акушерки,които през годините са се грижели и се грижат за раждането на новия живот.

   Празникът организиран от общината и пенсионерското дружество в града започна с ритуалното миене на ръцете на акушерката Лили Найденова.Младата майка - Лилия Кръстева поднесе на акушерката сапун и й поля вода,а тя занарича,тръскайки ръцете:

  ”Колкото капки вода има по ръцете ми толкова да са новородените бебета в града.”

   Акушерката отчупи залък от ритуалната погача,потопи го в мед и го поднесе на младата майка.

   Николина Ванчева – заместник кмет на общината поздрави най-сърдечно всички.Тя заяви: „На първият празник от културния календар на община Брегово, от сърце Ви поздравявам и ви пожелавам да сте живи и здрави, защото ние слагаме началото на 2018 г. и да си пожелаем да я приключим със същото здраве, със същия патос, със същия дух. Днес е знаменателен ден, защото за разлика от други събития, така наречения Бабинден е ден на благодарност и за отдаване на почит и уважение към труда на тези, които са избрали най-отговорната професия – да даряват живот,първи с ръцете си да поемат новия живот, да бъдат спокойни майките, да можем да имаме по-вече живи и здрави деца. Искам да благодаря на екипа, който начело с Елиза Борисова и ръководството на пенсионерското дружество за създадената организация, за това че сте 70 души да отбележим празника, защото тези хора го заслужават. Аз се радвам и направихме едно проучване - през 2016 г. са родени 37 деца, а през 2017 – те са 43. Така, че да си пожелаем през 2018 да отидат поне към 50. Затова, освен акушерките са допринесли и младите хора и на мен ми е особено приятно да поздравя младата майка, която има щастието да има дъщеричка и дано и тя да създаде семейство в Брегово. Живи и здрави бъдете всички, но тук в залата е една знакова фигура, която е влязла почти във всеки ваш дом, а това е д-р Людмила Кирилова, на която специално честитим двойния празник, защото тя освен професионалист, освен лекар е и баба. Така, че днешния празник е двоен. За съжаление акушерките в община Брегово останаха малко, но тези които ние знаем и помним ще останат в сърцата ни, защото ни е приятно, че те са свързани със всеки от нас. И най-голяма благодарност и като основен герой в днешното събитие е Лили Найденова, на която пожелаваме да продължава да е все така сърцата, все така ентусиазирана, все така да струи от нея жизнерадост и да й пожелаем да продължава дълги години да води ритуалите, да припомня на младите, как на времето бабите са бабували. Честит празник на всички. Живи и здрави бъдете. От ваше име да благодарим и на ГДО, затова, че се отзоваха на нашата покана, за да ви създадат добро настроение. В минутите, в които ще почиват, постарахме се да уважим вашето желание Борислав Софрониев и групата около него да ви пее и да ви забавлява. Така, че всички желания са изпълнени, сега остава само да стиснем ръцете на главните герои, да им благодарим от ваше име, да им поднесем по един поздравителен адрес, за да могат да запомнят това първо събитие от културния календар на общината!”

   Г-жа Ванчева поднесе поздравителен адрес, скромен подарък и китка цвете на д-р Л.Кирилова, акушерката Лили Найденова и младата майка – Лилия Кръстева.

    Под звуците на градския духов оркестър акушерката Лили Найденова поведе първото празнично хоро, а след него, с много радост и веселие премина празника Бабинден в Брегово.

 

Допълнителна информация