Патронен празник на СУ в гр.Брегово

   На 11 май, обществеността на гр.Брегово се събра в центъра на града пред НЧ”Развитие”,където СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” отпразнува своя патронен  празник и бе припомнено делото на светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители.

   Под звуците на УДО”Иван Бърдаров” бе изнесено училищното знаме на терасата на читалището.

   Началото на честването започна със слово на Илияна Кръстева – директор на СУ ”Св.Св.Кирил и Методий”, която заяви: ”Скъпи гости, учители, ученици и граждани на Брегово, днес е един слънчев прекрасен празник, посветен на равноапостолите Св.Св.Кирил и Методий, патронен празник на нашето училище от дълги години…”

   На площада пред читалището прозвуча българско хоро, което се изигра от  ученици и учители пред очите на жители на града, дошли за празника.

   Вълнуващо слово за празника поднесе Цветомир Веков – преподавател по история в училището. Той подчерта: „….Това е особен празник, който отбелязва нашата Европейска значимост….” Тържествени слова се произнесоха от името на народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев, от директора на дирекция ”АПИО” –Фидел Петров, който поднесе и поздрав на колектива на училището от името на ръководството на общината. „Днес е ден, в който всички заедно честваме патронния празник на родното училище. Училището, което не само е оцеляло през своята 150 годишнина, но е било, е и ще бъде винаги мястото, от което тръгват децата от община Брегово със знания и умения в живота.

На днешния ден, 11 май, отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий. Ние, българите, имаме с какво да се гордеем - оттук, от малка България, през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни… Скъпи ученици, бъдете горди с това, което учите, защото вие сте продължители на делото на братята Кирил и Методий!

   Днес търсим и откриваме Кирилометодиевския пламък в очите и на вас, учители. На тези, които за пръв път показват буквите на неукрепналата детска ръка, както и на тези, с чиито знания учениците навлизат в живота. И ако има нещо, което с непресъхваща сила пазим чисто и неопетнено, това е красотата на родното слово, на българския език, на звучната родна реч, защото именно там са КОРЕНИТЕ на истинското и на непреходното.

   От името на ръководството на община Брегово и от името на служителите от ОбА,честит патронен празник!”

   Поздравителен адрес по повод патронния празник  поднесе и председателката на ОбС – Брегово Аня Ангелова.

   Маргарита Велкова - представител на БУЛВЕСТ поздрави всички присъстващи с празника и поднесе на директорката на училището подарък от фирмата – фотоапарат. Деца от училище изпяха химна на Кирил и Методий, а мажоретният състав направи демонстрация, която впечатли публиката.

   Празникът продължи в училище, където беше направена възстановка на часове от Средновековието по математика, български и от света на животните. Нещо ново, различно за този празник в сравнение с други години.

  След възстановката на часове от Средновековието, гостите имаха възможността да видят аранжираната изложба с погачи и храни по рецепти от Средновековието и множество рисунки на възпитаниците на това училище навършило 154 години от своето съществуване и функциониране като училище в община Брегово.

 

 

Допълнителна информация