„Тимошка пролет 2018” - гр. Брегово

   За 18 поредна година в гр.Брегово се проведоха общинските културни празници „Тимошка пролет”. Празниците преминаха под знака на Българското Евро председателство. Целта на организаторите бе да се покаже на Европа съхранените културни традиции и обичаи на бреговския  край, Видинска област и Северозападна България.

   Традицията, дошла от 60-те години на миналия век,след кратко прекъсване, бе възобновена през 2000 година от кмета на община Брегово – инж.Милчо Лалов.

   На 18 май в 16:00 часа по булевард „Г.Димитров” в града започна дефилирането на самодейните състави от деветте читалища на територията на общината под звуците на УДО”Иван Бърдаров”с ръководител Христо Христов при СУ„Св.Св.Кирил и Методий”-Брегово.

   В дефилирането взеха участие и гостуващите съставиот: НЧ „Цвят”-гр.Видин; НЧ „Самообразование”-с.Капитановци; НЧ „Пробуда”-с.Майор Узуново; НЧ „Развитие”- с.Антимово; НЧ ”Образование”-с.Арчар; НЧ „Св.Паисий Хилендарски” – с.Иново и Фолклорен ансамбъл „Димитрие Беливакич” - с.Буковче, Р Сърбия.

   Тази година многото гостуващи самодейни състави от област Видин и Р Сърбия бе доказателство за нарастващата популярност на културните празници в Брегово.

   Гости на „Тимошка пролет” 2018 бяха народните представители Филип Попов, д-р Цветан Топчиев и представителна делегация  от община Неготин, Р Сърбия с ръководител Драголюб Стингич.

   Кметът на общината –инж.М.Лалов откри Общинските културни празници с думите: ”… Уникално е това събитие, защото  демографския срив и безработицата ни принудиха да закрием училищата в селата, но читалищата са отворении и са живи с дейността на самодейните колективи. Така ще бъде, защото в народното изкуство е духът на България, духът на родния край…..

   Той сърдечно благодари на спонсорите, които подпомогнаха провеждането на културните празници:

   Фирма КИДПЛЮС” ЕООД - Валентин Цветанов

   Фирма „ГЕЙВ” ООД - Валентин Петров

   „Нива” с.Гъмзово - Явор Климентов

   ”Евроконтакт”с.Косово - Асен Матеев

   Илиян Бърсанов с.Ракитница

   ЕТ „Алексиев”-гр.Видин - Вергил Алексиев

   Агро - Личи ЕООД - Лъчезар Лазаров

   ЕТ „Пешо 91” - Петър Кръстев

   „БЕН  ХЪН” с.Ново село - Владимир Петров

   "Агро Тера Север" - Венцислав Дончев                       

   "Агроинтернешънъл” - Любомир Кателиев

   „Еко стопанство –Дунав”с.Връв - Мая Петкова

   Банка ДСК ЕАД -Детелина Николова

   МТел

   ”Елпида” - Соня Николова

   ЗП „Илиян Койманов”

   Депутатът д-р Цветан Топчиев поздрави самодейните колективи с думите: Поздравявам всички  Вас, самодейци от община Брегово, от област Видин и Северозападна България, за ваша любов , старание и всеотдайност да запазите  самобитната ни култура, претворена в песни, танци и народни мелодии!  Едно културно богатство, което ние, българите, сме дали в културната съкровищница на Европа. Богатство, за което европейските народи ни се възхищават….”

   Народният представител  Филип Попов заяви:”За мен е чест и удоволствие от свое име, от името на Парламентарната група и ръководството на парламентарната група на „БСП за България”, да ви поздравя с тазгодишния фестивал! Да ви пожелая успех, а на всички участници, искам да кажа, вие сте едни от пазителите на най-ценното, което има в България-нашия фолклор.

   Той е толкова пъстър, толкова многообразен, толкова богат! Вие го съхранявате, вие го предавате на нашите внуци, правнуци, за да я има Българи трябва да имаме историческа памет, която се съдържа и във фолклора. Благодаря Ви! На добър час на всички участници! Желая Ви успех и весело настроение!”

   Концертната програма на самодейните колективи представена от водещите Анастасия Захариева и Мартин Панов започна с изпълнение на  детския танцов състав с ръководител Татяна Стойкова при ЦРД – гр.Брегово. Танцьори, които през годините със своите сценични изяви плениха не само бреговската публика, а и зрителите на община Неготин, Р Сърбия, община Белоградчик, община Видин и работниците от Радио Видин. И се заредиха самодейци, колектив след колектив, танцьори, певци, музикални изпълнители. Една многообразна пъстра палитра от носии, песни и танци, които предизвикваха продължителните аплодисменти на публиката. Приятна изненада бяха думите на певеца и ръководителя на самодейците от НЧ ”Образование” с.Арчар Иван Вълчов, който заяви: ”…На този хубав празник „Тимошка пролет”, от името на всички Вас, от името на самодейците, нека да благодарим на общинското ръководство, да поздравим ръководството на община Брегово, да поздравим кмета на община Брегово-инж.Милчо Лалов, благодарение на когото тази традиция не само  се възобнови, но ето тя продължава да върви. Благодарим Ви, г-н Кмете! Нека да бъде така, защото позволихте по този начин да се види една палитра от костюми, песни и танци, и вярваме, че тя ще продължи….” След тези вълнуващи думи певецът запя песента за Аспарух, а когато изпя думите:”….Колко малко трябва, за да знаем, България една е на света…..Българийо, ти наша майко свята, неземен рай е твойта красота….” гробната тишина, която бе настанала се взриви от ръкоплясканията на зрителите. Неповторими, вълнуващи моменти от тазгодишния заключителен етап на „Тимошка пролет”, който предостави възможността  и на самодейците от Фолклорен ансамбъл „Димитрие Беливакич” от с. Буковче, Р Сърбия да покажат запазените културни традиции на нашите съседи.

   Концертната програма с участието на 17 самодейни колективи завърши с изпълненията на самодейците от НЧ ”Развитие”-гр.Брегово. Певците и танцьорите на домакините предизвикаха оправдана гордост сред жителите на града със своите прекрасни носии и неповторимите си изпълнения.

   След представянето на всеки самодеен колектив, Фидел Петров – директор на дирекция ”АПИО” в общинската администрация-гр.Брегово връчваше грамота на читалището, което представят самодейците за участие и достойно представяне.

   Дълго ще се помни и ще се говори за изявите на самодейните колективи по време на тазгодишните общински културни празници в гр.Брегово. Изяви, които не само развълнуваха зрителите, но бяха и своеобразна демонстрация на запазената самобитна култура на Северозападна България и трансграничното сътрудничество на културния фронт между България и Р Сърбия.

 

 

 

Допълнителна информация