XI - ти Фестивал на духовата музика

   Единадесетият Международен фестивал на духовата музика в Брегово  се проведе на 19 май /събота/ от 16:00 часа. Духовите оркестри дефилираха предвождани от УДО „Иван Бърдаров” - гр.Брегово.

   Мажоретният състав на СУ ”Св.Св.Кирил и Методий”- гр.Видин, под звуците на ГДО – гр.Видин демонстрираха невероятни изпълнения пред публиката. Под звуците на УДО ”Иван Бърдаров”- гр.Брегово, изпълнявайки химна на България и химна на Европа, събралото се множество пред НЧ „Развитие” стана на крака. Водещите Любислава Боянова и Мартин Панов поставиха началото на фестивала. Гост на фестивала отново беше народния представител – д-р Цветан Топчиев.

   Кметът на общината – инж.М.Лалов откри фестивала с думите: Скъпи гости, добре дошли в нашия град, Уважаеми съграждани, за XI-ти  пореден път града ни днес ще се оглася от прекрасните звуци на духовите състави, които пристигнаха, за да участват в заключителния етап на общинските културни празници ”Тимошка пролет 2018“. Днес в Брегово трябва да отдадем заслуженото на всички онези творци, диригенти, изпълнители на духовата музика, които със своите усилия, творчество, талант са дали и дават принос за развитието на българската музикална култура.

   Тези хора, заслужават нашия поклон и уважение, защото те чрез своето изкуство правят нещо изключително голямо – чрез тяхното творческо изпълнение карат духовата музика да влезе в човешката душа.

   Чрез народността на Духовата музика България ще пребъде! Чрез фестивалите на духовите оркестри в Брегово, града ни ще пребъде!

   От името на общинското ръководство, аз изказвам дълбока благодарност на спонсорите, които се отзоваха и подпомогнаха провежданeто на Общинските културни празници. Благодаря на колективите, които се отзоваха на нашата покана за участие и им пожелавам здраве, и нови сценични изяви, за да пребъде българската музика изпълнена по неповторим начин от духовите оркестри в общинските културни празници “Тимошка пролет.“

   Откривам XI-я фестивал на духовите оркестри-гр.Брегово. Успешно представяне на оркестрите, а на публиката - радостен и неповторим празник.”

   В XI-ти фестивал на духовите оркестри взеха участие осем оркестъра:

   ГДО – гр.Брегово с ръководител Владимир Атанасов;

   УДО ”Иван Бърдаров” – гр. Брегово с ръководител Христо Христов;

   ГДО – гр.Видин с ръководител Венелин Никифоров;

   ДО „Дар-Мар”- гр.Княжевац, Р Сърбия;

   УДО при СУ ”Христо  Ботев” с.Арчар с ръководител Климент Кирилов;

   ДО от с.Гложене;

   ДО ”Дунавски ритми”,с.Антимово с ръководител Пламен Димитров;

   УДО към ЦПЛР ”Людмила Живкова”, гр.Оряхово с ръководител Ани Замфирова.

   В продължение на много часове духовите оркестри свиреха и показаха най-доброто от своя репертоар пред публиката, а при всяко изпълнение на хоро, особено младите хората заиграваха с радост.

   Сръбският ДО „ДАР МАР” със своите превъзходни изпълнения, предизвикани от ръкоплясканията на публиката отново засвириха в края на вечерта за радост на играещите.

   Фидел Петров – директор на дирекция в общинската администрация, след всяко представително изпълнение на оркестрите, връчваше грамота за участие и достойно представяне на ръководителя на оркестъра от името на кмета на общината.

   Концертната програма на ДО завърши с изпълнение на „Дунавско хоро” от ГДО на гр.Видин. Площадът в града се изпълни с играещи граждани. Фестивалът се превърна в празник за град Брегово.

 

Допълнителна информация