В Брегово се отпразнува Деня на родилната помощ

   На 21 януари, по традиция, в Брегово се събраха лекари, акушерки, медицински сестри и пенсионери, за да отпразнуват Деня на родилната помощ – първият празник от културния календар на общината.

   С празнично настроение те се хванаха на хоро,което изиграха на открито пред Домашния социален патронаж. В залата на патронажа седнаха 30 участника в празника – мъже и жени. Младата родилка Катрин Богоева дари акушерката с кърпа и й поля ръцете с вода, а акушерката Лили Найденова тръсвайки ръцете си от капките вода нарече:”Колко капки по моите ръце, толкова деца да се раждат в Бреговска община! Здраве и късмет на всички!”

   Отчупи от ритуалната погача залък, топна в меда и поднесе на младата майка с думите:”Детенцето да расте и порасне, да е живо и здраво, да уважава мама и тати и нека никога да не напусне Брегово и България!”

   Аня Ангелова – председател на ОбС –Брегово поздрави всички участници с думите:” Уважаеми здравни работници – лекари, акушерки, медицински сестри

   Уважаеми бреговски майки и баби,

   Честит Ден на родилната помощ!

   Честит Бабинден!

   Днешният празник е първият празник от културният календар на общината за новата 2019 год.

   Днешният празник, наречен от народа ни - Бабинден - е народен празник, в който отдаваме  почит на хората, които се грижат за здравето на младата майка, чакаща с вълнение и радост раждането на своята рожба, които в процеса на раждането на новия живот, дават от своите професионални знания и опит, на този свят да се появят здрави деца и помагат на младото семейство в отглеждането на тяхната рожба.

    Днес отдаваме почит и признание на всяка жена, независимо на колко години е, която е преди всичко майка и баба, които със своята обич, грижи и топлина са помагали и помагат за израстването на утрешните  граждани на нашата община и на България.

   От името на общинското ръководство,от името на ОбС, от името на ръководството на ПД и от свое име поздравявам всички участници в днешния хубав празник с пожелание за здраве, за обич към живота и неговите  продължители – децата и внуците.

   Честит празник !

  Елиза Борисова – председател на ОбО на пенсионерите подари на д-р Людмила Кирилова, акушерката Лили Найденова и младата майка Катрин Богоева скромни подаръци от името на общинското ръководство и им поднесе поздравителни адреси от кмета на общината – инж.Милчо Лалов, в които се казваше: ” От името на ръководството на община Брегово и от името на ръководството на общинската организация на пенсионерите най-искрено и топло Ви поздравяваме  по повод Деня на родилната помощ- 21 януари!

   Този ден винаги ни връща с благодарност към онези моменти, когато вие  сте помогнали и продължавате да помагате на десетки, стотици майки да родят своите деца.

   Бъдете благословени и честити за професионалния Ви труд и ангажираност при раждането на новия живот!

 Пожелаваме ви здраве, лична и семейна сполука, а на професионалното поприще още много новородени!”

 Празникът продължи с обща трапеза, с песни и хора дълги часове. Така бреговчани отпразнуваха Деня на родилната помощ.

Допълнителна информация