Първи май в Брегово

 

   На 1 май 450 жители на община Брегово празнуваха Международния ден на труда-1 май.Гости на празника бяха:Александър Ворожейкин от посолството на Руската федерация в България и Богдан Гугич от община Неготин,Р Сърбия.Тържествената част на празника започна в 11:00 часа пред Паметника-костница на Съветската армия. Ученическият духов оркестър със своите изпълнения създаде празнично настроение. Слово за празника произнесе кметът на общината – инж.Милчо Лалов:

   ”Уважаеми представители на Руската федерация в България,

   Уважаеми гости от Р Сърбия,

   Уважаеми съграждани от община Брегово,      

   Днес, на 1 май - Международния ден на труда и солидарността, с особена радост и гордост Ви приветствам  с „Добре дошли в Брегово!”

Този празник по традиция честваме всяка година от края на Втората световна война до наши дни. Няма по-голямо доказателство за нашата солидарност с народите на Русия и Р Сърбия от това, че днес 450 трудови хора - жители на общината са пристигнали за празника.

   От името на ръководството на община Брегово най-сърдечно Ви поздравявам: ”Честит празник! Пожелавам Ви повече спорни дни и възможности за труд в дома,  в семейството, в обществото! Този празник честваме в мир. Мир, който преди 74 години войните от Съветската армия донесоха с решаващата роля на своя героизъм и себеотрицание. Преди 74 години Съветската армия сложи край на най-жестоката, най-кървавата война отнела живота на милиони човешки живота. Синовете и дъщерите на руския народ победиха мракобесието на фашизма и донесоха жадуваната свобода и  мир на европейските народи. Народът на България, хората от Бреговска община винаги, каквито и промени да са ставали в обществения живот в страната, са били, са и ще бъдат признателни на руския народ и неговата армия за нейната решаваща роля за мирния изход от Втората световна война, защото тук, на този площад, под този паметник, лежат костите на войните от Съветската армия жертвали живота си за мира!”

   Александър Ворожейкин от Руското посолство заяви:

   ”Скъпи приятели от Р Сърбия, Скъпи приятели от община Брегово, Аз не принадлежа към военното поколение. Не ми се случи да получавам по продоволствена картичка хляб. Да залепвам прозорците на кръст. Да копая окопи и да се хвърлям в атака, но в мене, както и в милиони мои сънародници живее паметта за войната. За блестящи победи и незабравими горчиви загуби и тази памет се съживява в такива дни като днешния. Ние отбелязваме 74 –та годишнина от победата във Великата отечествена война. Във войната, която отчетливо показа, че стремежът да се решават проблеми със сила е обречен. Във войната, поуките от която от много наши съвременkици за съжаление, не са извлечени. На този свещен ден аз се обръщам към всички вас не забравяйте тези поуки, не забравяйте кървавото нашествие на фашизма в Европа, който като мелачка премина народ след народ. Не забравяйте чудовищната трагедия на Втората световна война, която помиташе всичко по своя път. Та разрушаваше семейства, помиташе цели градове, лишаваше цели поколения от детинството и отнемаше право на безгрижна младост. И България не я отминаха тези ужаси, но имаше нещо, което беше по-силно от войната и смъртта и това беше патриотизмът, обичта към Родината и стремежът към Свободата. Нашите бащи и дядовци, съветските войници и българските антифашисти стояха на смърт защитавайки родната земя. И благодарение на тяхната саможертва, мъжество и вяра в победата, тогава преди 74 години на планетата се възцари дългоочаквания мир. Помните това, скъпи приятели. Честит празник! Честит ден на Победата!

   Зам.-председателят на общинския съвет от община Неготин, Р Сърбия - Богдан Гугич каза: „Уважаеми граждани от община Брегово, приемете сърдечни поздрави от ръководството на община Неготин! Особено ми е приятно да поздравя представителя на посолството на Руската федерация в България! Честит Международен ден на труда – 1 май! За мен е голямо задоволство от това днес да бъда с вас. Да положим венци пред Паметника-костница на съветските бойци, които са дали живота си за освобождението на нашия край в България и Сърбия. Сърдечни поздрави от гражданите на неготинска община и нека живее дружбата между българските, сръбските и руските граждани!

   Гостите, ръководството на общината и граждани положиха цветя пред паметника на Съветската армия под звуците на ГДО. Те посетиха и паметните плочи посветени на летците от Втората световна война в Балей и в края на гр.Брегово, където положиха цветя и  в минута мълчание отдадоха своята почит. Празникът продължи с  обща трапеза в лятната градина на ресторант ”Тимок”, където Николина Ванчева – председател на ОбО на БСП поздрави гостите и участниците в празника, а деца от СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” и УДО поднесоха песни на български и руски. С поздрави за трудовите колективи, с песни и хора продължи първомайския празник, който протече при много добра организация.

 

 

Допълнителна информация