Денят на храбростта в община Брегово

   На 6 май - Денят на храбростта и празник на Българската армия, кметът на общината, офицери и сержанти от резерва, положиха цветя пред Паметника на загиналите бреговчани във войните за свободата и независимостта на България в знак на признателност. По-късно в с.Делейна започна тържеството, посветено на Деня на храбростта. УДО с ръководител Христо Христов със своите изпълнения предизвикаха възхищението на жителите на селото, дошли за празника /запис/кметът на селото - Людмил Якимов откри тържеството и проследи историята на честването на празника на Българската армия: „…Денят на храбростта започва да се чества още със създаването на Българската армия…През войните, периода 1912-1918 год. макар и в бойни условия празника се отбелязва…”

   Здравко Дамянов произнесе слово за празника и подчерта:

   „За седми път се събираме на Гергьовден – Денят на храбростта, за да почетем паметта на 32-та жители на селото ни, загинали за свободата на България. Село Делейна е най-малкото село в Бреговска община, отстоящ само на 2 км. от границата със Сърбия. Дълга и многолика е историята на това село. Първите хора са били номади, които римският император Марк Аврелий в 175-та година насилствено преселено от влашко-северно от Дунава са засилили защитата по северната граница на империята, както се вижда от два османски данъчни регистъра от 1450 и 1 560 год. селото под името Делейна се е появило между тези две години и ние в момента тържествено честваме и неговата 500 годишнина. Независимо, че е малко, селото е оставило трайна следа в българската история….”

   Кметът на общината – инж.Милчо Лалов поздрави хората от Делейна, между които имаше и потомци на загиналите войни от селото: „Уважаеми жители на с.Делейна, от името на общинското ръководство на община Брегово, поздравявам Ви с днешния празник- празникът на храбростта, празникът на българския войн! И ние заедно с вас сме тук, за да се поклоним, да положим свежи цветя пред паметта на тези 32-ма души – жители на с.Делейна, участвали в трите войни. От името на общинското ръководство искам да поздравя инициаторите, а те бяха малко повече скромни от колкото трябва, за построяването на този паметник, а това е кмета на селото - Людмил Якимов, това е Здравко Дамянов, да поздравя всички тези, които са участвали с доброволен труд, които са участвали с парични средства и други хора, които взеха участие в построяването на този паметник. Искам да благодаря на потомците на загиналите 32-ма души – делейчани за това, че някои от тях са тук, за да положат цветя и да се поклонят пред паметта на своите предци. Искам да поздравя всички именници, които носят хубавото име на този празник – Св.Георги. Да са живи и здрави през цялата година! Искам да поздравя цялото население на с.Делейна, защото в това село има будни хора. Планината ражда будни българи и вие сте такива! Бъдете живи и здрави и продължавайте да раждате идеи, които се ползват с голямо признание от цялото население на цялата бреговска община! Бъдете живи и здрави!”

   Каролина Пламенова и Никол Роксана Михай Гажу, изпълниха две песни. С минута мълчание всички присъстващи почетоха паметта на загиналите. Зазвуча ”Вий жертва паднахте” и хората се насочиха към паметника на загиналите, където положиха букети свежи цветя в знак на признателност.

Допълнителна информация