Девети септември – 2019 г. в гр.Брегово

   По традиция, за поредна година в гр.Брегово се събраха над 460 жители от населените места в общината, за да отпразнуват 75-та годишнина от 9 септември 1944 год.

   Гости на тържеството бяха Народните представители от БСП – Филип Попов и д-р Цветан Топчиев; представителна група на антифашистката организация СУБНОР от община Неготин, Р Сърбия и представителна група от с.Буковче.

   Пред паметника на Борис Попарданов – партизанин от Брегово, събралото се множество изслуша, Николина Ванчева – председател на Общинската организация на БСП, която поднесе слово за празника на Свободата. В своето слово г-жа Ванчева подчерта, че  събитията станали преди 75 години на 9.09.44 год. са най-значимите събития на 20 век в историята на България, последвалите години на развитие и градеж в община Брегово не могат да се заличат от паметта на хората, макар, че днес се опитват да променят историята на народа ни.

   Филип Попов поздрави всички участници в честването и подчерта, че местната лява власт в лицето на кмета на общината инж.Милчо Лалов е дала и дава възможност на хората да празнуват тази дата от историята на България. Председателят на СУБНОР в община Неготин – Драголюб Филипопович също поздрави хората и подчерта, че добросъседските отношения между двете съседни общини ще продължи и в бъдеще.

   Под звуците на ГДО бяха положени венци и цветя пред всички паметници в центъра на града, след което 460 души се събраха на обща трапеза. Тук Филип Попов поздрави внучката на Борис Попарданов – Цветана Георгиева – председател на основната организация на БСП в гр.Брегово по повод рождения й ден и й поднесе скромен подарък и цветя за двойния празник. Празникът продължи с хора и веселие.

 

 

Допълнителна информация