Бреговските футболисти спечелиха купата от областното първенство

На 14 май т.г. се състоя последната футболна среща на мъжете от ФК „Тимок”- Брегово с ФК „Ботев” в гр.Димово. Мачът завърши 5:0 за ФК „Тимок”, като петте гола вкара Сашо Виолинов.

Отборът на ФК „Тимок” – Брегово спечели първо място в областното класиране на футболните отбори и бе удостоен с купа.

Заключителен етап на общинските културни празници „Тимошка пролет 2016“

Традиционният общински културен празник „Тимошка пролет 2016”, който се проведе в гр.Брегово на 14 май и тази година бе доказателство, че в населените места на община Брегово културните традиции са живи. След грандиозното провеждане на IX-ти Международен фестивал на духовата музика, финалният етап на Тимошките културни празници бе празник, който по най-красив начин показва, че духовността в общината е запазена, че хората тук, въпреки безработицата и трудното ежедневие, продължават да са добри танцьори, певци и инструменталисти. Самодейните колективи при читалищата в общината предизвикаха интереса на многобройната публика, изпълнила целия площад пред НЧ ”Развитие“. Празникът започна с дефилиране на 16 самодейни състава по булеварда в града. На празника присъстваше Народния представител – Михаил Миков. Водещите – Анастасия Захариева и Венцислав Величков, със своите слова приковаха вниманието на зрителите. Кметът на общината – инж.Милчо Лалов откри с думите: „За 17 поредна година, през най-красивия месец на годината, в Брегово се събират певци и танцьори от всички населени места на общината. С тяхното участие заключителният етап на общинските културни празници се утвърди като сцена на танцовото и певческо изкуство и даде възможност за по-широко участие! Уникално е това събитие, защото живее вече 17 години. Уникално е, защото тук, в Брегово, а не някъде другаде, е събрана енергията, любовта и постоянството, да създаваме и поддържаме такива събития.”

Михаил Миков поздрави с думите:„За пореден път сме заедно на това прекрасно пролетно цвете, което вие давате не само на Видинска област, но и на цяла България. Цвете откъснато през вековете от традицията на българския фолклор. Цвете предадено на децата през годините, за да може да цъфти община Брегово, Видинския край, да цъфти България. Благодаря ви, че участвате активно всеки път с чувствата и емоциите на фолклора, който е оцелял през вековете и е запазил България. Благодаря ви, че участвате активно всеки път. Благодаря на Милчо Лалов. Благодаря на общинската администрация и хората от община Брегово, че всеки път свиват този прекрасен пролетен венец „Тимошка пролет”, за да се носи славата на българския фолклор. Благодаря ви!

В продължение на 4 часа зрителите станаха свидетели на невероятната игра на танцовите състави при деветте читалища в общината, а певческите групи и индивидуалните изпълнители събраха овациите на всички присъстващи.

Гостуващите състави от селата Капитановци, Арчар, Покрайна и Майор Узуново приковаха вниманието на зрителите, не само със своята визия, но и с превъзходното изпълнение.

Двамата близнаци от с.Балей – Димитър и Петър Юриеви Петрови, които пропътуваха десетки километри, за да участват в “Тимошка пролет” повдигнаха градуса на настроение на жителите на общината със своите изпълнения на гъдулка и предизвикаха хората да се хванат на хоро. И тази година, „Тимошка пролет” се превърна в триумф на постигнатото от самодейните колективи, които със своя труд и любов към песенното и танцово изкуство показаха по безспорен начин, че самобитната култура на Тимошкия край е съхранена, жива и неповторима и в същото време станахме свидетели на факта, че в самодейните колективи се включват много млади хора, които с много вълнение и с прекрасни местни носии, играеха редом с големите на сцената. Неповторими часове изпълнени с много музика, песни и танци, които заредиха с настроение и оправдано самочувствие жителите на община Брегово.

DSC05210 DSC05227