Девети Международен фестивал на духовата музика

На 13 май в гр.Брегово започна ІХ-я Фестивал на духовите оркестри в рамките на общинските културни празници „Тимошка пролет 2016”.

Идеята на кмета на общината – инж. Милчо Лалов – за възраждане на традициите на духовата музика, съхранила духа и темперамента на народа ни, за девети пореден път събра в този майски ден участници и гости, любители и ентусиасти.

Гости на фестивала бяха: Александър Курков – втори секретар в Посолството на Руската федерация в България, Драголюб Стингич – община Неготин, Р Сърбия и Филип Попов – народен представител. Гостите посетиха паметните плочи на Съветските летци участвали във Втората световна война в края на гр. Брегово и с. Балей, където положиха венци и цветя, и почетоха паметта на загиналите с минута мълчание.

От 16,00 часа по булеварда в град Брегово започна дефилирането на духовите оркестри от общината, страната и чужбина пристигнали за участие във фестивала. Вълнуващо и запомнящо се преживяване за жителите и гостите на града бе изпълнението на мажоретния състав при СОУ „Хр.Ботев” – с.Арчар пред Паметника-костница на Съветската армия. След демонстрацията на мажоретния състав Кметът на общината – инж.Милчо Лалов, въпреки проливния дъжд пред множеството жители на общината произнесе кратко слово, в което заяви: „…Историята не позволява да бъде преправена, тя само се съхранява, а времето показва, че нашата посока е вярна и по всеки повод пред снажния съветски войн бреговчаните полагат и ще полагат китка цвете – с уважение, с признателност, с преклонение.

За нас 9 май е Денят на Победата! Такъв ще остане и в бъдеще!”, а А.Курков поздрави: „Благодаря на ръководството на общината за възможността, която ми даде да бъда във вашия прекрасен град. Благодаря на България,че пази паметта на загиналите войни освободили Европа от фашизма. Пожелавам ви мирно небе. Нека да е дъждовно, нека е слънчево, но главно нека да е мирно. Нека процъфтява вашия град.”

Под звуците на УДО „Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов, гр.Брегово изпълнявайки Химна на България и Химна на Европа, събралото се множество пред НЧ „Развитие” стана на крака. Водещите Анастасия Захариева и Венцислав Величков поставиха началото на представянето на оркестрите пристигнали за участие. Кметът на общината – инж.М.Лалов в своето слово заяви: „За 9-ти пореден път града ни е домакин на духови състави, които са доказателство, че духовата музика е неделима част от културно богатство на хората от градовете и селата на България. Днес в Брегово отдаваме заслуженото на всички творци, диригенти, изпълнители на духовата музика, които със своите усилия, творчество, талант са дали и съм убеден, че ще продължават да отдават творчески сили и любов към музиката на нашия народ. Тези хора, заслужават нашия поклон и уважение, защото те чрез своето изкуство правят нещо изключително – чрез своите изпълнения достигат до ума и сърцата на хората…”

В продължение на много часове духовите оркестри свиреха и показаха най- доброто от своя репертоар пред публиката, а тя при всяко изпълнение на хоро заиграваше с радост. В тази творческа надпревара се включиха:

УДО „Иван Бърдаров” гр.Брегово

УДО при НЧ „Яким Деспотов” с.Гложене

УДО при СОУ „Хр.Ботев” с. Арчар

ГДО гр.Видин с ръководител Д. Цанкова

ДО „ДАР – МАР” гр.Княжевац, Р Сърбия

ГДО при НЧ „Развитие” гр.Белоградчик

ГДО при НЧ „Развитие” – Брегово

В края на вечерта Фидел Петров – Директор на дирекция в общинската администрация връчи от името на кмета на общината грамоти на всички ръководители на духовите оркестри за участие и достойно представяне, а те засвириха „Дунавско хоро”. Площадът в града се изпълни с играещи граждани. Фестивалът се превърна в празник за град Брегово.

Ден на светите братя Кирил и Методий

Днес,11 май, СОУ „Св.св.Кирил и Методий”, гр.Брегово отпразнува патронния празник на училището. Присъстваха учители, ученици и родители, които с вълнение и радост наблюдаваха предаването на знамената от зрелостниците на новите знаменосци и асистенти под звуците на УДО „Иван Бърдаров”.

По повод патронния празник на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Кметът на общината – инж. Милчо Лалов поднесе поздравителен адрес от името на общинското ръководство и ОбС- Брегово.

Директорката на училището – Илияна Кръстева награди изявили се учители и ученици.