Тимошка пролет

Традиционният общински културен празник “Тимошка пролет 2015”, който се проведе в гр. Брегово на 15 май и тази година бе доказателство, че в населените места на община Брегово културните традиции са живи. След грандиозното честване на 1 и 9 май с участието на представители на Посолството на Руската Федерация в България и над 500 жители от цялата община ,на 15 май се проведе заключителния етап на общинските културни празници “Тимошка пролет 2015”.Финалът на Тимошките културни празници е празник, който по най- красив начин показва, че духовността в общината е запазена, че хората тук ,въпреки безработицата и трудното ежедневие, те продължават да са добри танцьори, певци и инструменталисти. Самодейните колективи при читалищата в общината предизвикаха интереса на многобройната публика изпълнила целия площад пред НЧ ” Развитие “.Празникът започна с дефилиране на самодейните състави по булеварда в града под звуците на ГДО, гр. Брегово. Водещите –Илияна Димчева и Венцислав Величков – със своите слова приковаха вниманието на зрителите. Кметът на общината-инж. Милчо Лалов откри с думите:

Уважаеми гости на град Брегово,

Скъпи съграждани,

За 16 поредна година, през най-красивия месец на годината, в Брегово се събират певци и танцьори от всички населени места на общината. С тяхното участие заключителният етап на общинските културни празници се утвърди като сцена на танцовото и певческо изкуство и даде възможност за по-широко участие! Уникално е това събитие, защото живее вече 16 години. Уникално е, защото тук, в Брегово, а не някъде другаде, е събрана енергията, любовта и постоянството, да създаваме и поддържаме такива събития. Този майски ден ние ще бъдем щастливи и богати хора, защото изпълнилите ще ни сродят с песните на България, с танците на родния край и с пъстроцветните народни носии. По време на фестивала ние ще усетим трепетите на самодейците, ще почувстваме вълнението, което те изпитват, очаквайки аплодисменти от нас- публиката. Така ще бъде, защото в народното изкуство е духът на България, духът на родния край. Желая ви незабравима среща между изпълнители и публика.

От името на Общинското ръководство и от свое име, аз благодаря на самодейците от всяко читалище за всичко, което правят, за да пребъде културната традиция в бреговска община, а “Тимошка пролет” да бъде още една крачка напред по своя път, за да бъде градът ни – град на сърдечност, приятелство и дружба между хората. Поздравявам от сърце всички състави участващи в тазгодишния заключителен етап на общинските културни празници и ги подкрепям с цялата си отговорност на ръководител на общината. Пожелавам на всеки състав творческа висота и всеотдайност в името и за прославата на родния край. На зрителите пожелавам незабравими часове с песните и танците на нашите самодейци.

Обявявам Общинските културни празници “Тимошка пролет 2015 “ за открити.

В продължение на пет часа зрителите станаха свидетели на невероятната игра на танцовите състави при читалища в общината, а певческите групи и индивидуалните изпълнители събраха овациите на всички присъстващи.

И тази година певческата група при ДВХУИ с.Куделин с ръководител Иванка Фиркова събра овациите на присъстващите. Така се работи с тези бенефициенти в Дома, че те въпреки здравословното си състояние ,с много старание , готовност и любов пяха за учудване и радост на публиката.

Гостуващият състав “Веселие“ при читалище “Св.Теофана Басараб”,гр.Видин с ръководител Албена Борисова и хореограф –Фиданка Асенова прикова вниманието на зрителите, не само със своята визия, но и с превъзходното изпълнение на местни хора.

Двамата близнаци от с.Балей – Димитър и Петър Юриеви Петрови, които се обучават в Широка лъка , пропътуваха десетки километри, за да участват в “Тимошка пролет” повдигнаха градуса на настроение на жителите на общината със своите изпълнения на гъдулка.

На 16 май ,от 16,00 часа по булеварда в град Брегово започна дефилирането на духовите оркестри от общината и страната пристигнали за участие в V ІІІ- я фестивал на духовите оркестри в рамките на общинските културни празници ”Тимошка пролет2015”

Идеята на кмета на общината – инж.Милчо Лалов – за възраждане на традициите на духовата музика, съхранила духа и темперамента на народа ни , за осми пореден път събра в този майски ден участници и гости, любители и ентусиасти.

Вълнуващо и запомнящо се преживяване за жителите и гостите на града бе изпълнението на мажоретния състав към Представителен духов оркестър “Стефан Стефанов” при Народно читалище „Светлина – 1975 “-гара Елин Пелин.

Оркестърът е създаден през 1951г. от народния учител Стефан Стефанов, с ръководител днес- Вилимир Кирилов. През своя 64-годишен творчески път е отбелязал много участия в местни,общински и национални тържества, фестивали и конкурси. Многократно е представял България в чужбина – Русия, Германия, Полша, Унгария,Чехия и в съседна Сърбия.За своите музикални постижения през 1979 г. на оркестъра е присъдено званието “Представителен“.

Носител е на орден “Св.св.Кирил и Методий“- първа степен. Лауреат на трети, четвърти и пети фестивал на художествената самодейност. Приемствеността в този духов оркестър е видима и сигурно трябва много любов към музиката,търпение и безбройни репетиции , за да свържеш неспокойният дух на най-малките изпълнители, да преминеш през темперамента на младите и да достигнеш до дългогодишните музиканти . Да създадеш музика,която така да звучи ,че да грабне ума и сърцето на всеки слушател.

След демонстрацията на мажоретния състав под звуците на Представителния оркестър, УДО”Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов ,гр.Брегово изсвири Химна на България и химна на Европа, а водещите Илияна Димчева и Венцислав Величков поставиха началото на представянето на оркестрите пристигнали за участие.Кметът на общината – инж.М.Лалов поздрави и благодари на всички състави пристигнали за участие във фестивала.

В продължение на много часове духовите оркестри се надсвирваха и показаха най- доброто от своя репертоар пред публиката, а тя, публиката, при всяко изпълнение на хоро заиграваше с радост.

В тази благородна ,творческа надпревара се включиха:

УДО “Иван Бърдаров” гр.Брегово

ГДО при НЧ”Развитие” – Брегово

УДО при НЧ “Яким Деспотов” с.Гложене

ПДО ”Стефан Стефанов” – гара Ел. Пелин

ГДО при НЧ”Развитие” гр.Белоградчик

Духов оркестър с. Балей, общ.Брегово

МДО гр.Белоградчик

ДО гр.Видин

ДО ”Дунавски ритми” с.Антимово

В края на вечерта всички духови оркестри засвириха “Дунавско хоро”, а площадът в града се изпълни с играещи граждани.Особено впечатление направи преобладаващите млади хора ,дори и деца ,които играеха с радост под звуците на духовите оркестри, фестивалът наистина се превърна в празник за град Брегово.

И тази година, „Тимошка пролет“ се превърна в триумф на постигнатото от самодейните колективи, които със своя труд и любов към песенното и танцово изкуство показаха по безспорен начин, че самобитната култура на Тимошкия край е съхранена, жива и неповторима и в същото време станахме свидетели на факта,че в самодейните колективи се включват много млади хора ,дори и деца-5,6 годишни,които с много вълнение и с прекрасни местни носии, играеха редом с големите на сцената пред стотиците зрители. Неповторими часове изпълнени с много музика,песни и танци,които заредиха с настроение и оправдано самочувствие жителите на община Брегово.