Честване на Бабинден

На 21 януари в Деня на родилната помощ над 40 пенсионерки се събраха в клуба на пенсионера гр.Брегово,за да отпразнуват Бабинден- първият празник от Културния календар на общината. Д-р Кирилова – акушер-гениколог, Лиляна Найденова – акушерка и Петя Борисова – млада майка, изпълниха стародавния ритуал: с отчупена от погачата хапка потопена в мед, акушерката захранва младата майка и нарича, а младата майка с кратунка полива вода от менчето на лекарката и на акушерката, които пръскайки капки вода от ръцете си наричат: „….Колкото капки-толкоз новородени да има в града…”

Николина Ванчева – зам.-кмет на общината, поздрави всички присъстващи с празника и подчерта: „…Честването на Бабинден се превърна в традиция за Брегово и общината. Ние имаме основание да се гордеем, защото през 2015 год. в нашата община са се родили 43 бебета, а само в гр.Брегово те са 22…”

На лекарката, акушерката и медицинските сестри, работили и работещи -участнички в празника, бяха връчени поздравителни адреси от името на Кмета на общината-инж.М.Лалов и по една червена роза в знак на почит, уважение и признание. за техния труд и всеотдайност в името на раждането на новия живот. Празникът продължи с много музика и весело настроение.

Хранителни продукти за най-нуждаещите се лица

Печат Е-мейл

От 18.01. до 29.01.2016 г. в ДСП ще се раздават хранителни продукти доставени от БЧК – първи транш по Оперативна програма за храни от „Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от всички населени места на общината. Кметовете на населените места са получили хранителните продукти, които ще раздадат от кметствата на имащите право да получат доставените хранителни продукти.

Хранителните продукти ще получат срещу лична карта, хората, които през 2014 г. са получили енергийни помощи.

Хранителните продукти доставени от БЧК са:

  • Брашно – 2 305 кг.
  • Макарони – 2 766 кг.
  • Компоти – 922
  • Конфитюри – 461
  • Леща – 1 383 кг.

Общо: 7 837 кг. на стойност 4 773 180 лв.

Ден без тютюнев дим

На 31 май т.г., от 10,30 часа, МКБППМН организира викторина с деца от 5 и 6 клас от СОУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, която бе свързана с темата „Ден без тютюнев дим”, във връзка с Международния ден за борба с тютюнопушенето.

Поканени бяха лектори с 3 деца-доброволци от Общински координационен център по наркотични вещества – гр. Видин.

В памет на загиналите граничари

На 26 май т.г. от 10:00 часа в района на ГКПП – Брегово се проведе тържествена церемония за откриване Паметник на загиналите граничари при защита на Родината и изпълнение на служебния си дълг.

Домакин на церемонията бе кметът на община Брегово – инж.М. Лалов.

Инициатори за изграждането на паметника са: Община Брегово; Общински клуб „В.Левски”, Клуб „Млади възрожденци”, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Клуб „Граничар” – Видин.

Под звуците на УДО „Ив. Бърдаров” бе открита церемонията, на която присъстваха много гости от областта, страната, ученици от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, жители на гр. Брегово и населените места на общината. В своето слово инж. М.Лалов подчерта: „…И днес сред нас има хора, които взимаха активно участие в доброволните отряди, които заедно с граничарите даваха денонощни дежурства по границата и бдяха за спокойствието и сигурността на хората. Всеки човек живял на територията на града и общината носеше в себе си будната съвест, че сме на границата и всеки забелязан знак за нарушение бе своевременно предаден на граничната служба. Времената се промениха. Няма ги телените огради, но бдителността на жителите на града и общината е все така висока, защото тук на границата се раждат граничари без униформа и пагони, а с една огромна обич към Родината и родното, на което не биха допуснали каквито и да било посегателства”. След освещаването паметникът бе открит от полковника от запаса Георги Христов – дългогодишен командир на Гранична застава-Брегово.

Децата от новосформираната секция „Млади граничари” в СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” положиха клетва. Пред паметника бяха положени венци и цветя от различни държавни институции, граждани и деца.