В Брегово празнуваха Трифон Зарезан

Бреговчани отпразнуваха празника на лозари, винари и градинари –Трифон Зарезан.

Градският духов оркестър с ръководител Владимир Атанасов постави началото на празника със своите неповторими изпълнения. Мартин Панов и Катрин Кирилова – ученици от 7 клас при СОУ ”Св.Св.Кирил и Методий” приветстваха събралите се жители на града и припомниха давността на този народен празник по българските земи. Секретарят на общината – Сергей Здравковски поздрави всички присъстващи с празника и подчерта: „…. За нас, които днес отглеждаме лозя и правим вино е важно всяка година да си свършим добре работата – лозите добре да подрежем, земята хубаво да прекопаем, навреме машината да нарамим и да пръскаме, за да опазим лозето от болести и то да ни роди много грозде, а от доброто грозде да съумеем, майсторски, хубаво вино да направим, защото хубавото вино поражда хубави мисли, а хубавите мисли водят към добри дела.!”

Искрен Томов и Мария Борисова, изпълнявайки ролята на стопанина и стопанката пристигнаха с кон, впрегнат в каруца, накичена подобаващо за празника. „Стопанинът” заряза лозата, а „стопанката” поля с вино нарязаните места. Искрен Томов изрече стародавни наричания за богат берекет и накичен с венец от лозови пръчки поведе празничното хоро, на което се хванаха много от присъстващите граждани. Над 100 жители на града продължиха празника с обща трапеза, с песни и хора. Така бе честван втория празник от Културния календар на общината.

Да се храним разумно

На 28 януари т.г. в СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” бе организирано частно парти за учениците от първи до 4 клас.

СОУ – гр.Брегово е обявено за екоучилище още през 2000 г. и е носител на престижната награда „Зелен флаг” от Българското движението „Син флаг” и МОСВ. Движение, което работи съвместно с българските „Екоучилища”, както и с Чехия, Словакия, Латвия, Румъния, Хърватия и Малта.

Тази година „Син флаг” работи по пилотен проект „Да се храним разумно”.Това е първи опит в ЕС да се изгради училищна Програма,която разглежда ключовия въпрос за отговорното потребление на храната.Чрез методологията на седемте стъпки на програмата в „Екоучилищата” ще се развива критично мислене, знания, умения и нагласи у младото поколение с цел да се възпитат граждани на света, пред които е предизвикателството за приемане на нови модели и поведение на хранене.

Основните цели на проекта са:

Да допринесе мобилизирането на младите хора, да разберат по добре взаимосвързания свят, в който живеят да бъдат мотивирани и квалифицирани, за да предприемат действия в полза на глобалния проблем за отговорен начин на хранене в новите държави – членки чрез програма за глобално образование, ориентиране към действия в училища и детски градини и сред широката общественост.

Да помогне на учителя да интегрира тези въпроси в преподаването на учебни програми да развива критичното мислене на учениците да им даде възможност да предприемат действия и да се повиши информираността на родителите и по широка общност.

Това е най-новият проект, по който се работи в СОУ.  Избраният Екокомитет, в който членуват 8 ученика, изготви  Програма за дейности. Във връзка с тази Програма бе подготвено чаено парти за учениците от първи до четвърти клас. По проекта се закупиха блендер и сокоизтисквачка, които могат да бъдат използвани от всеки клас по време на тържества или от полуинтернатните групи в часовете по интереси. Заедно с възпитателите Екокомитета показа презентация на нови методи за здравословно и разумно хранене. Демонстрира се как да се прави зеленчуков или плодов шейк. Показано бе колко сандвичи може да се направят от 1 яйце, малко олио, сол и хляб.Сандвичи, които могат да направят всички деца, дори и първокласници.

 Това чаено парти за учениците от начален курс е първата дейност от Програмата на Екокомитета при СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” гр.Брегово по пилотен проект „да се храним разумно.