7 април – Световен ден на здравето

Кметът на общината подписа Етичен кодекс на поведение и народна работа

На 06.04.2016 год., в заседателната зала на общината се проведе събрание на Общински комитет „Васил Левски”, гр.Брегово. Гости на събранието бяха: Васил Василев – Председател на Общобългарски комитет „В.Левски”, Зинаида Иванова – Организационен секретар, Георги Иванчев – Председател на Общински комитет „В.Левски” гр.Видин и зам. председател – Ивайло Милушев.

Събранието откри инж. Милчо Лалов – Кмет на община Брегово и представи гостите.

В.Василев запозна присъстващите с целите и задачите на Общобългарския комитет и сподели идеята – „ Мрежата от създадени и действащи комитети да се разшири и тяхната дейност да се задълбочи във всички посоки на обществения живот в общините.” В.Василев предложи и предостави Етичен кодекс на поведение и народна работа, който кодекс Кметът на общината прие и подписа. Идентични копия от Етичният кодекс бяха предоставени и на: инж.Красимир Георгиев – кмет на с.Куделин и Людмил Якимов – кмет на с.Делейна които приеха кодекса и го подписаха.

С единодушно гласуване, за председател на Общински комитет „Васил Левски” ,гр.Брегово бе избран Кирил Кунчев – ръководител на ученически клуб „Млади Възрожденци” и психолог в СОУ”Св.Св.Кирил и Методий”.
Гостите посетиха и разгледаха училището и положиха цветя пред паметната плоча на Васил Левски при църковния храм в града.

Декларация

От името на членовете на Общински съвет – гр.Брегово, обл.Видин
Ние, общинските съветници от ОбС-Брегово скърбим за жертвите на терористичните атаки в Брюксел. Това нападение на летището и метрото в сърцето на столицата на ЕС, при което загинаха 34 души и над 200 души бяха ранени, е посегателство срещу демократичното общество, което ние категорично осъждаме. Смятаме, че тези атентати са проява на омраза, невероятна жестокост и насилие към мирните граждани на Европа и света. Убедени сме, че Европа ще намери най-добрия начин, за да защити своите извоювани свободи и ще остане непоклатима опора на нашата цивилизация, морални ценности и богата култура.
Настоящата декларация ще бъде изпратена до Посолството на Кралство Белгия в Република България.
Д-р Цветан Топчиев

Председател на ОбС-Брегово

Община Брегово сложи началото на пролетното почистване

Традиционно, всяка година се организират Пролетен и Есенен преглед по хигиенизиране и благоустрояване, на основание Наредба №2 на Общински съвет за чистотата на улици, паркове, градини и площади в населените места на община Брегово.

За Пролетния преглед, който ще бъде на 22.04.2016 г., след издадена Заповед на кмета на общината, се приеха конкретни задачи, чието изпълнение започна с усилени темпове. Те включват:

  • почистване и белосване на бордюрите в центъра на град Брегово и във всяко населено място и главните пътни артерии;
  • почистване на депата за биоразградими отпадъци;
  • почистване на гробищните паркове;
  • прекопаване на цветните градини;
  • освежаване на детските площадки;
  • почистване на дворовете на църковните храмове и района около храмовете;
  • освежаване на разписанията на автобусните спирки;
  • състоянието на входните табели на всяко населено място и тези на кметствата, както и указателните табели за Р Сърбия;
  • ще се направи преглед на състоянието на уличното осветление във всяко населено място и ще се монтират нови ел.тела;
  • ще се провери състоянието на чешми, водоизточници, канализационни шахти и ще се подменят националните и европейските знамена, които са повредени,на всички общински учреждения.

В пролетното почистване ще се включи и цялото население като почисти прилежащите улици към личните дворове, а собствениците на магазини и заведения ще предприемат почистване на районите около тях.

В деня на прегледа, назначени със заповед на кмета комисии, в които се включват кметове на кметства, кметски наместник и специалисти от общинската администрация, ще обходят населените места с цел проверка на извършените дейности ще отчетат постигнатото.

Жителите на община Брегово ще посрещнат пролетните празници, удовлетворени от свършената работа и решени да запазят чисти населените места през цялата година.

Залесяване на 100 дка в района на гр.Брегово

В района на гр. Брегово започна залесяването на 100 дка. тополови насаждения със съдействието на Държавно горско стопанство – Видин. Залесява се в местностите „Шегарча”, „Масларица” и района около градския стадион. Залесяването ще приключи до 18 март.

Общински турнир по волейбол в Брегово

На 4 и 5 март т.г. в гр.Брегово се проведе общински турнир по волейбол. Турнирът се реализира в спортната зала на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” и бе открит от Фидел Петров-директор на дирекция в ОбА. В състезанието се включиха шест отбора: „Академик”- съставен от бреговски младежи студенти в различни учебни заведения в страната, „Граничар”, в който се включиха служители от Гранична полиция, „Пакост”- сформиран от тийнейджъри от града, „Балей”- млади хора от с.Балей, ”Хрътките”- сформиран от деца на служители от Гранична полиция и „Ветераните”- бреговчани – ветерани във волейболната игра. Оспорвана бе спортната борба и до финала стигнаха две групи. В първа група – „Академик” и „Граничар”; във втора група – „Пакост” и „Балей”. На първо място се класира отборът на „Академик”; на второ място се наредиха „Граничар”, а на трето място „Пакост”. Победителите получиха грамоти, а останалите бяха поощрени с грамота за участие.

Тържествен концерт

На 2 март от 17:00 часа в салона на НЧ „Развитие” започна общинският концерт, посветен на Националния празник на България. Ученическият духов оркестър „Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов постави началото на концерта с Ботевият марш. Със стихове водещите припомниха страници от Възраждането и Руско-турската война за освобождението на България. Многобройните зрители имаха възможността да видят и чуят превъзходните изпълнения на децата от УК ”Млади възрожденци”, посветени на Апостола на Свободата – Васил Левски; песните и танците на ЦРД, певческата група от СОУ и Ансамбъл „Тимок”. Слово по повод празника, от името на ръководството на общината поднесе Фидел Петров – историк, Директор на дирекция в общинската администрация. Той връчи грамоти и сувенири на ръководителите на самодейните състави, които са продължители на съхранената самобитна култура на родния край.

Среща на младите възрожденци с ръководството на общината

На 2 март във фоайето на общината пристигнаха децата от ученически клуб „Млади възрожденци” при СОУ ”Св.Св.Кирил и Методий” заедно със своите родители. Пресичайки площада със стройна колона, със знамето на клуба и транспарант, младите възрожденци с вълнение и радост се срещнаха с ръководството на общината, за да разкажат за своите постигнати успехи, свързани с дейността на клуба. Сергей Здравковски – секретар на общината поднесе поздравителен адрес от името на кмета на общината за високото отличие – златен медал, връчено на УК на Втората национална среща на клубовете от страната. Кирил Кунчев – ръководител на клуба благодари на родителите за тяхната подкрепа и съпричастност към дейността на клуба. Младите възрожденци заедно със своите родители се присъединиха към тържеството организирано от СОУ пред Паметника на загиналите бреговчани във войните за свободата и независимостта на България.

Урок по родолюбие

На 1 март от 16:00 часа в клуб-музей „Тимошки хайдути” колективът на ЦДГ „Детелина” реализираха подготвеното от 5 и 6 годишните деца от подготвителните групи тържество, посветено на Националния празник на България – 3 март. Тържеството протече под надслов „Час по родолюбие”. С песни и стихове децата изразиха своята обич към род и Родина, а ръководителят на чета ”Тимошки хайдути” – Ивайло Иванов им показа филм, свързан с историята на нашия народ. Тържеството се превърна в истински урок по родолюбие.

Баба Марта в града

И тази година ЦРД и Местната комисия продължиха създадената традиция на 1 март да посетят Детската ясла, всеки кабинет в общинската администрация, всеки магазин и заведение, за да честитят Баба Марта, да пожелаят здраве и да накичат хората с мартеница. Баба Марта и децата не пропуснаха да накичат и всеки гражданин, когото срещаха на улицата. Изработените от тях 800 мартеници с много любов бяха раздадени за радост на хората.