Върховният съд потвърди избора на Милчо Лалов за кмет на община Брегово

Върховният касационен съд е потвърдил избора на Милчо Лалов за кмет на община Брегово, съобщиха от Административен съд – Видин. Припомняме, че касационната жалба беше подадена от Иван Георгиев Вълчов, представляващ Местна коалиция „ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, НФСБ” срещу Решение по административно дело №496 от 2015 г. на Административен съд Видин, с което вече веднъж беше потвърден изборът на Лалов за кмет на община Брегово.

След запознаване с доводите по делото, Върховният административен съд е оставил в сила решението на Административен съд-Видин, като така е потвърдил и решението на Общинска избирателна комисия – Брегово, с което Милчо Лалов, издигнат от БСП и получил 1660 действителни гласа беше обявен за избран на първи тур на местните избори миналата година. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В Брегово празнуваха Трифон Зарезан

Бреговчани отпразнуваха празника на лозари, винари и градинари –Трифон Зарезан.

Градският духов оркестър с ръководител Владимир Атанасов постави началото на празника със своите неповторими изпълнения. Мартин Панов и Катрин Кирилова – ученици от 7 клас при СОУ ”Св.Св.Кирил и Методий” приветстваха събралите се жители на града и припомниха давността на този народен празник по българските земи. Секретарят на общината – Сергей Здравковски поздрави всички присъстващи с празника и подчерта: „…. За нас, които днес отглеждаме лозя и правим вино е важно всяка година да си свършим добре работата – лозите добре да подрежем, земята хубаво да прекопаем, навреме машината да нарамим и да пръскаме, за да опазим лозето от болести и то да ни роди много грозде, а от доброто грозде да съумеем, майсторски, хубаво вино да направим, защото хубавото вино поражда хубави мисли, а хубавите мисли водят към добри дела.!”

Искрен Томов и Мария Борисова, изпълнявайки ролята на стопанина и стопанката пристигнаха с кон, впрегнат в каруца, накичена подобаващо за празника. „Стопанинът” заряза лозата, а „стопанката” поля с вино нарязаните места. Искрен Томов изрече стародавни наричания за богат берекет и накичен с венец от лозови пръчки поведе празничното хоро, на което се хванаха много от присъстващите граждани. Над 100 жители на града продължиха празника с обща трапеза, с песни и хора. Така бе честван втория празник от Културния календар на общината.

Да се храним разумно

На 28 януари т.г. в СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” бе организирано частно парти за учениците от първи до 4 клас.

СОУ – гр.Брегово е обявено за екоучилище още през 2000 г. и е носител на престижната награда „Зелен флаг” от Българското движението „Син флаг” и МОСВ. Движение, което работи съвместно с българските „Екоучилища”, както и с Чехия, Словакия, Латвия, Румъния, Хърватия и Малта.

Тази година „Син флаг” работи по пилотен проект „Да се храним разумно”.Това е първи опит в ЕС да се изгради училищна Програма,която разглежда ключовия въпрос за отговорното потребление на храната.Чрез методологията на седемте стъпки на програмата в „Екоучилищата” ще се развива критично мислене, знания, умения и нагласи у младото поколение с цел да се възпитат граждани на света, пред които е предизвикателството за приемане на нови модели и поведение на хранене.

Основните цели на проекта са:

Да допринесе мобилизирането на младите хора, да разберат по добре взаимосвързания свят, в който живеят да бъдат мотивирани и квалифицирани, за да предприемат действия в полза на глобалния проблем за отговорен начин на хранене в новите държави – членки чрез програма за глобално образование, ориентиране към действия в училища и детски градини и сред широката общественост.

Да помогне на учителя да интегрира тези въпроси в преподаването на учебни програми да развива критичното мислене на учениците да им даде възможност да предприемат действия и да се повиши информираността на родителите и по широка общност.

Това е най-новият проект, по който се работи в СОУ. Избраният Екокомитет, в който членуват 8 ученика, изготви Програма за дейности. Във връзка с тази Програма бе подготвено чаено парти за учениците от първи до четвърти клас. По проекта се закупиха блендер и сокоизтисквачка, които могат да бъдат използвани от всеки клас по време на тържества или от полуинтернатните групи в часовете по интереси. Заедно с възпитателите Екокомитета показа презентация на нови методи за здравословно и разумно хранене. Демонстрира се как да се прави зеленчуков или плодов шейк. Показано бе колко сандвичи може да се направят от 1 яйце, малко олио, сол и хляб.Сандвичи, които могат да направят всички деца, дори и първокласници.

Това чаено парти за учениците от начален курс е първата дейност от Програмата на Екокомитета при СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” гр.Брегово по пилотен проект „да се храним разумно.

Честване на Бабинден

На 21 януари в Деня на родилната помощ над 40 пенсионерки се събраха в клуба на пенсионера гр.Брегово,за да отпразнуват Бабинден- първият празник от Културния календар на общината. Д-р Кирилова – акушер-гениколог, Лиляна Найденова – акушерка и Петя Борисова – млада майка, изпълниха стародавния ритуал: с отчупена от погачата хапка потопена в мед, акушерката захранва младата майка и нарича, а младата майка с кратунка полива вода от менчето на лекарката и на акушерката, които пръскайки капки вода от ръцете си наричат: „….Колкото капки-толкоз новородени да има в града…”

Николина Ванчева – зам.-кмет на общината, поздрави всички присъстващи с празника и подчерта: „…Честването на Бабинден се превърна в традиция за Брегово и общината. Ние имаме основание да се гордеем, защото през 2015 год. в нашата община са се родили 43 бебета, а само в гр.Брегово те са 22…”

На лекарката, акушерката и медицинските сестри, работили и работещи -участнички в празника, бяха връчени поздравителни адреси от името на Кмета на общината-инж.М.Лалов и по една червена роза в знак на почит, уважение и признание. за техния труд и всеотдайност в името на раждането на новия живот. Празникът продължи с много музика и весело настроение.

Хранителни продукти за най-нуждаещите се лица

От 18.01. до 29.01.2016 г. в ДСП ще се раздават хранителни продукти доставени от БЧК – първи транш по Оперативна програма за храни от „Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от всички населени места на общината. Кметовете на населените места са получили хранителните продукти, които ще раздадат от кметствата на имащите право да получат доставените хранителни продукти.

Хранителните продукти ще получат срещу лична карта, хората, които през 2014 г. са получили енергийни помощи.

Хранителните продукти доставени от БЧК са:

– Брашно – 2 305 кг.

– Макарони – 2 766 кг.

– Компоти – 922

– Конфитюри – 461

– Леща – 1 383 кг.

Общо: 7 837 кг. на стойност 4 773 180 лв.

Коледно-Новогодишен концерт

Жителите на гр.Брегово изпратиха старата 2015 година и посрещнаха Новата година с коледно-новогодишен концерт в салона на НЧ”Развитие”.В концерта взеха участие: УДО„Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов; Коледарска група при ЦРД с ръководител Татяна Стойкова; Певческа група при СОУ ”Св.св.Кирил и Методий” с ръководител Христо Христов; Възстановка на Рождество Христово от децата от извънкласната форма „Религия” при СОУ с ръководител Илияна Кръстева. Концертът завърши с неповторимите песенни и танцови изпълнения на Ансамбъл „Тимок” с ръководител Чавдар Гънгов.

Сергей Здравковски поздрави всички присъстващи, а чрез тях и всички жители на града с думите: „… Ние сме различни. Но именно в това е нашата сила, както и в умението да се чуваме, да се разбираме и да се уважаваме един друг, заедно да преодоляваме всякакви трудности и да постигаме успех – личен, семеен,обществен.

Вярвайте на себе си, а аз вярвам на вас, на вашата упорита борба да преодолявате несгодите на ежедневието.

Сега, пред прага на Новата 2016 година, с убеденост мога да кажа, че каквито и трудности да ни поднася живота, ако сме единни,сплотени, упорити и последователни в действията си, ще успеем да направим ежедневието си по-леко. Нека Коледа и Новата 2016 година влезе в домовете ни с нови надежди; с радост и любов; да ни избави от тревогите, грижите, недоимъка; нека на всеки от вас да донесе здраве, мъдрост и търпение.

Весели Коледа и Успешна, мирна и щастлива Нова година !”

Децата от ЦДГ „Детелина” – Брегово поздравиха общинската администрация по повод предстоящите зимни празници

На 22 декември, децата от ЦДГ„Детелина” с директор Здравка Димитрашкова пристигнаха в сградата на общинската администрация с коледна песен и пъстри народни носии. Те поздравиха служителите от общинската администрация с песни и коледни наричания и им пожелаха здраве и хубави празници. Кметът на общината – Милчо Лалов благодари на децата и техните учителки и подчерта:”Грижата за децата е била е и ще бъде приоритет в дейността на общинската администрация…Трябва да се предприемат бързи, ефективни действия, за да не се допусне закриване на целодневни детски градини…Имайки в предвид демографския срив, до края на мандата през 2019 год. общинската администрация ще работи за съхраняване на най-голямото богатство за града и общината – децата!

Среща на хората от третата възраст в края на годината

В гр. Брегово на 19 декември, в клуба на пенсионера, се събраха над 40 възрастни хора от третата възраст, за да отпразнуват рожденните дни на своите приятели и да изпратят с удовлетворение старата година. Кметът на общината – инж. М.Лалов поздрави пенсионерите и им пожела здраве, Весела Коледа и успешна Нова година. Той подчерта, че бреговското дружество на пенсионерите е най-активното дружество на територията на общината и пожела на всички да продължат своята активна дейност в името на хората, които са градили през годините България и община Брегово.