Кулинарно състезание

На 29.02.2016 г. в столовата на СОУ „Св.Св.Кирил и Методий”- гр.Брегово се проведе кулинарно състезание „Master Chef“, по програма на проект на БД „Син флаг“ – „Да се храним разумно“. Участваха две двойки родител – дете от III б и IV клас. Третия екип бе съставен от ученици от Екокомитета. В рамките на 60 минути екипите подготвиха ястия и напитки с осигурените продукти – зеленчуци, плодове и сурови ядки. Дейно участие взеха и класните ръководители на съответните класове. В резултат от оспорваната надпревара за сръчност, естетика, брой използвани продукти, време за приготвяне и други критерии, журито единодушно реши да връчи три първи награди заедно с грамоти за участие. Екокомитета начело с Наташа Найденова реши приготвената храна да бъде предоставена на деца полусираци. Награда за участие в кулинарното състезание за родителите, децата, класните ръководители и Екокомитета, включително и журито е посещение на „Phoenix cafe“ в гр. Видин със собственик Мик Купър.

Престижна награда

За осма поредна година деца от ЦРД, гр.Брегово печелят престижни награди в Национална изложба – конкурс за детска рисунка „Св.Трифон Зарезан” гр.Сунгурларе.

Тази година Димитър Александров Стойков за четвърти път спечели първо място и получи грамота и медал за своята творба.

Творбата очаровала журито пресъздава празнуването на „Трифон Зарезан” в Тимошкия край. Приложно-декоративното пано е изработено от прежда и естествени материали.

Клуб „Млади възрожденци” – Брегово удостоени със златен медал

На 21.02.2016 г. във Военна академия „Г. С. Раковски” в град София се проведе Втората национална среща на клубовете ‘’Млади възрожденци”.На срещата присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, акад.Антон Дончев и висши военни. Председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски” г-н Васил Василев изтъкна, че в момента с клубна дейност на територията на страната са ангажирани около 3000 ученика, организирани в 200 клуба.

За изключителни постижения за осъществяване на целите на клубовете „Млади възрожденци”, за запазване на историческата ни памет, за подхранване на родолюбието, за проявената човещина, състрадание и солидарност, за проявената инициативност, с голямата награда „златен медал” за екипна работа, бяха удостоени учениците от клуб „Млади възрожденци”при СОУ „Св.Св. Кирил и Методи” – гр. Брегово. Членовете на клуба получиха поздравителен адрес от председателя на Съюза на артистите в България г-н Христо Мутафчиев и грамота от началника на Военна академия „Г.С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев. Нина Кирилова представи пред публиката стихотворението „Минута за поклон”.

Новооткрита паметна плоча

На 19 февруари в гр.Брегово бе открита паметна плоча на Апостола на Свободата.В присъствието на кмета на общината,представители на Видинската Света Митрополия начело с Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, представители на Патриотичен клуб ”Бдинци” – гр.Видин, учениците от СОУ ”Св.Св.Кирил и Методий”, граждани и гости, бе открита паметна плоча с образа на Васил Левски и текст:

”През зимата на 1872 год. Левски посетил Брегово и отседнал в дома на

даскал Йон Чолака, където създал комитет, начело с даскала и членове:

Митър Въсков, Атанас Йончев, Йон Топчиев, Марин Петров и Георги Ценов.

Било неделя. Даскала завел Левски в църквата.

Там службата водел поп Гуша. Левски застанал на десния клир и пял сърцато.

В края на службата написал собственоръчно на бялото поле на евангелието

за „Свети Харалампий”.”

Да се знае кога съм пял на десния клир

на църквата „Св.Успение Богородично”.

/Из спомени на предците/

В своето слово Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп заяви:”….Преди 143 години Васил Левски отдаде себе си жертва за нашата свобода, за правдата и за истината, за да бъде нашия народ свободен…Днес ние почитаме неговото безсмъртие…”

Под звуците на УДО ”Иван Бардаров” присъстващите положиха цветя пред паметната плоча.

Кметът на общината – инж.М.Лалов подчерта:„От името на общинското ръководство на община Брегово искам от сърце да благодаря на инициаторите на това мероприятие,които положиха много усилия, за да си спомним всички заедно,че преди 142 години на територията на община Брегово е пребивавал най-големият българин- Васил Левски. Това е възпоменателно мероприятие. Това е много важно за нас, особено в тези времена, в които се намират и такива, които искат да променят историята, но историята няма как да бъде променена, защото всички знаят, че Васил Левски е бил, е, и ще бъде най-великият българин за всички времена. Вечна му памет.”

След откриването на паметната плоча в салона на НЧ ”Развитие” ученически клуб „Млади възрожденци” с ръководител Кирил Кунчев пред препълнен салон представиха литературно-музикална програма и театрална пиеса „Левски-символ и епоха”.

Доброволно формирование-Брегово – на I-во място в Национален конкурс

Доброволно формирование – Брегово, което показа амбиция, сериозна подготовка и добро взаимодействие с органите за пожарна безопасност и защита на населението, спечели I-во място в конкурс, обявен от Националната асоциация на добровлците в Р България по повод Международния ден на доброволеца – 5 декември. На 09.02.2016 г. Илиян Борисов – ръководител на ДФ-Брегово и още четирима доброволци присъстваха на церемонията за „Пожарникар на годината” в гр.София и получиха наградата за ДФ – плакет, грамота и парична награда. Тази награда е високо признание за дейността на Доброволно формирование-Брегово.