Дали златните обеци са „нанизът от перли“ на съвременната епоха?

златните обеци

Те завършват всяка визия, но тяхната културна история – от Анджела Дейвис до Александрия Окасио-Кортез – е сложна и трябва да бъде призната

Перлите управляваха 20-ти век. Джаки Кенеди ги описа като „винаги подходящи“. Веднъж Даяна Вриланд изстреля бележка до служителите, в която поиска да виждат повече от тях на страниците на Vogue: „Нищо не дава лукса на перлите“, настоя тя. Оскар Уайлд каза, че са направили един „да изглежда толкова обикновен, толкова добър и толкова интелектуален“. Анна Уинтур , връщайки се от обяд в Белия дом, където ги носеха тя, тогавашната първа дама Хилари Клинтън и гостуващата принцеса Даяна, отбеляза, че „просто не можете да сбъркате“.

За да приложите същите похвали в универсален стил сега, просто трябва да замените перлите със златни обръчи. Те са заниженият завършек, който работи за всеки, навсякъде, по всяко време на деня или нощта. Те са достатъчно дискретни за офиса, но имат партийно отношение, когато е необходимо. Със златните обръчи никога не сте прекалено облечени или недооблечени.

Прелистете Vogue сега и златните обръчи са толкова повсеместни, колкото някога са били нанизове перли. В ноемврийското издание на Обединеното кралство Адел съчетава златни обръчи с ефектно холивудско сешоар и бяло палто от пера; супермоделът на момента Палома Елсесер носи своята със зализана назад коса и бюстие на Dolce & Gabbana. Хейли Бийбър, породена Болдуин, рядко се вижда без чифт с размерите на чинии.

Но на кого принадлежат златните обръчи? Преди да станат мейнстрийм, златните обръчи бяха класифицирани като „градски“ или „централен“ блясък, с всички неудобни расови нюанси, които тези етикети предполагат. И така, колко близо е грабването на златния обръч от демографска група, която вече е богата на перлени огърлици и диамантени шипове, до културно присвояване?

Когато Александрия Окасио-Кортез положи клетва в Конгреса през 2019 г., облечена в бял панталон, червено червило и златни обръчи, тя туитира, че външният й вид е вдъхновен от прогресивната и родена в Бронкс съдия от Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор – която, когато се закле. като първият латиноамерикански съдия в американската история, беше посъветван да носи лак за нокти с неутрален цвят, за да избегне контрол: „Следващият път, когато някой каже на момичетата от Бронкс да си свалят обръчите, те могат просто да кажат, че се обличат като конгресменка.

Франсис Сола-Сантиаго, моден писател от Пуерто Рико, базирана в Ню Йорк, написа, че външният вид е „радикален акт“ , празнувайки обръчите като „културен пробен камък“ на латиноамериканската женственост.

Когато Марк Джейкъбс добави колекция, вдъхновена от ранния нюйоркски хип-хоп, с обръчи с диаметър на кутия кола през 2017 г., той ги описа като „признание и жест на моето уважение към излъскаността и вниманието, приложени към модата от поколение, което завинаги ще бъде в основата на младежката култура уличен стил.”

Но докато се преместихме от епохата, когато Кари Брадшоу носеше „злато от гетото за забавление“ , щандовете за бижута на високите улици не са склонни да съдържат бележки под линия в чест на тяхното влияние. Мнозина вярват, че богатата история на украса, която се простира от Анджела Дейвис до Нина Симоне, до Фрида Кало до Нефертити , рискува да бъде изгладена поради прекомерно излагане.

Когато Коко Шанелпопуляризира низовете от перли за костюми, тя оцени декоративните качества на бижутата от паричната им стойност – и проправи пътя на златните обръчи като моден аксесоар. Но бижутата никога не могат да бъдат отделени от богатството или от статута – както знаеше всяка дебютантка, хващаща перли. Златният обръч може да бъде идеалният модерен завършек. Но също така е много повече.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may also like these