Проверка на място: следете внимателно бенките си – това просто може да ви спаси живота

Докато някои от нас се безпокоят за всяка лунички, други смело не обръщат внимание на опасността от рак на кожата – но има среден път.

Проверявайте бенките си редовно са съвети, които рутинно се разпространяват от журналисти за красота и дерматолози, но какво на практика означава това? Основното е, че бенките не трябва да се променят по размер или форма (правете снимки с времеви печат на всеки три до четири месеца и ги съхранявайте в специална папка на телефона си, за да можете да наблюдавате всяко развитие). Техният заоблен отпечатък не трябва да става назъбен или неправилен; всякакви промени в цвета или чувствителността трябва да бъдат докладвани възможно най-скоро на личния лекар.

NHS съветва хората да попитат фармацевт за бенките и също така има приложение за грижа за бенките . Но в света на Covid е лесно да се игнорират дребни промени в полза на подпомагането за облекчаване на натоварването на NHS. Ако сте се убедили, че вдигате излишен шум, може би си струва да платите за услуга за проверка на бенка, ако можете да си го позволите.

В света на Covid е лесно да се игнорират дребни промени в полза на подпомагането за облекчаване на натоварването на NHS

Миналия месец посетих местната клиника SKIN точно за това. Моят консултант, регистрирана медицинска сестра Софи Ридинг, провежда проверки на бенки на около 50 пациенти седмично, от тези с една изолирана лунички (един преглед на бенка струва £50) до тези с съзвездие от бенки от върха до пръстите (£140 за пълна проверка на тялото).

Тя, или колега, наднича внимателно през лупа във всяка точка, петно ​​или хълм, разделяйки пръстите на ръцете и краката, изследвайки корените на косата, вътрешните уши и където и да било другаде, за което може да не мислим или да успеем да погледнем.

Въпреки че седем британци умират от меланом всеки ден , повечето ракови заболявания на кожата са по-малко опасни и лечими, ако бъдат хванати рано, и Рийдинг е засичала много развиващи се случаи, както и е успокоила много напълно здрави пациенти, страдащи от прекомерно безпокойство (тя казва, че проблемът е широко разпространен оттогава пандемията).

Незначителни проблеми като премахване на здрави бенки се решават на място, независимо дали чрез замразяване, лазер или ексцизия. Сложните или двусмислени констатации се насочват спешно към лекар от NHS и, когато е уместно, до специалисти за спешна среща обикновено в рамките на две седмици. Във всеки случай всички свързани находки се снимат с дермаскоп и междувременно се изпращат на хистология за изследване.

Всичко е наред, ще се върна след година. Тъй като докато стоях раздалечени крака в панталоните си, докато непознат надникваше в задницата ми, целулита не беше любимият ми момент от 2021 г., чуването, че шепата ми бенки са здравословно незабележими, със сигурност беше един от тях. Мога ли да ви напомня още веднъж, че целият този бизнес със слънцезащитни продукти наистина се изплаща.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may also like these