Пандемичното тяло: как ерата на Covid ни промени – от загуба на коса до наддаване на тегло

Пандемичното тяло - как ерата на Covid ни промени

Възпалени, замъглени очи, разлагащи се зъби, разперени крака – странните, трудни години на коронавирус имаха неочакван ефект върху общото ни здраве.

година от нищото започна да ме боли лявата пета. Дали това е началото на някакво дегенеративно състояние, нормален страничен продукт от стареенето или просто пандемичен живот, чудя се. В края на краищата, преживяването на този период има изненадващи последици за здравето – дори за хора, които не са хванали коронавирус. Наскоро се оказа, например, че ерата на Covid е глобално събитие за косопад – ясно проявление на стреса, подложен на всички. Какво друго са изписали тези безпрецедентни времена върху телата ни?

Косата

Когато Британският институт по трихолози (IoT) – професионална асоциация за тези, които лекуват заболявания на косата и скалпа – анкетира своите членове това лято, 79% казаха, че са виждали случаи на „косопад след Covid“ в техните клиники. Ева Праудман, консултант трихолог и председател на IoT, обяснява високите температури и загубата на апетит, които са често срещани при наличието на вируса. „И двата фактора се отразяват в косата, обикновено между четири до шест седмици след като вирусът е започнал да се отстранява и косата ще започне да пада прекомерно.

Но психическият стрес сам по себе си също може да доведе до опадане на косата. Ричард Спенсър, трихолог, работещ в центъра на Лондон, казва, че други причини за окапването на косата могат да бъдат „тревожността от наличието на вируса и незнанието колко зле може да страда човек от него, както и стресът от блокирането“. Докато Proudman е виждал случаи при мъже и жени, това може да бъде по-очевидно при жените, „тъй като те са склонни да носят косата си по-дълга от мъжете и виждате по-голям обем коса, излизаща под душа, четка и като цяло опадаща“.

Индуцираната от пандемия загуба на коса най-вероятно е състояние, известно като телогенен ефлувиум, „нарушаване на нормалния цикъл на растеж и опадане на косата“, казва Праудман, „както води до по-малко коса във фазата на растеж и повече в покой и окапване фази”. Добрата новина, казва Спенсър, е, че независимо дали загубата се дължи на физически или емоционален стрес, „повечето или цялата коса е възстановима“. В някои случаи, добавя Праудман, „тялото ще се възстанови от това смущение от само себе си. В други случаи може да се наложи да помогнем с промени в диетата, специфични добавки за коса или лечения.

Очи

Пандемичните очи са сухи и, честно казано, разбити от толкова много време на екрана. Това ги прави драскани, възпалени и замъглени и е трудно да не се обвинява за това някаква възприемана злокачествена сила в екраните, като синя светлина . Същото се отнася и за бума на детската късогледство, което беше показано в китайско проучване, че съвпада значително с увеличената употреба на екрана (и времето на закрито, без далечни гледки) по време на блокиране. Това проучване сега се поддържа по целия свят като предупреждение, предизвикващо всеобща родителска вина и безпокойство, докато на практика е изключително трудно да се внимава.

Но очилата, блокиращи синята светлина, едва ли ще бъдат решението. Няма доказателства, че самите екрани увреждат очите. Миопията се причинява от непрекъснато фокусиране върху нещо близо до лицето (просто децата са склонни да правят това повече с екрани, отколкото с книги). И не отблясъците на екрана изсушават очите ни. Нашата естествена тенденция е да мигаме около пет пъти по- рядко, когато работим с екран (или, отново, когато четем книги), и да мигаме непълно по време на работа с екрана (по-малко с книгите, така че книгите печелят).

Зъби

След като всички рутинни зъболекарски прегледи бяха отменени по време на кризата с Covid, семейството ми не ходи на зъболекар от почти две години. Според Британската стоматологична асоциация (BDA), мерките за безопасност означават, че повече от 35 милиона срещи са били загубени в цяла Англия, откакто Covid удари. Кариесът вече беше най-честата причина за хоспитализация при деца (тъй като много от тях са твърде малки, за да си сътрудничат с лечението без обща анестезия).

Мик Армстронг е председател на комисията по здравеопазване и наука на BDA и излезе от пенсия, за да помогне с изоставането в Западен Йоркшир. „Онзи ден лекувах зъб“, казва той, „което изискваше терапия на кореновите канали“. Ако го беше видял шест месеца по-рано, той щеше да бъде спасен, казва той, но: „Когато го видях, беше твърде далеч“. Той казва, че вече е имало криза в достъпа до дентална помощ в NHS и това е една от многото области, в които съществуващите неравенства в здравеопазването са били изострени от Covid.

Но тези, чиито зъби не са изгнили тихо и не могат да се поправят, може вместо това по невнимание да са ги смилали на парчета. Когато Американската дентална асоциация анкетира своите членове през февруари, тя установи, че 71% от почти 2300 зъболекари в цялата страна съобщават, че са наблюдавали увеличение на бруксизма – скърцане и стискане на зъби – сред своите пациенти по време на пандемията. Това може също да доведе до темпоромандибуларно разстройство, което повече от 60% от зъболекарите също са забелязали нарастване, със симптоми, включително щракане на челюстта и болка и главоболие около слепоочията. Имаше подобно увеличение на напуканите и напукани зъби, което може да е резултат от скърцане на зъби.

Сърцето

Кардиолозите са забелязали повишаване на хроничните сърдечни заболявания по време на пандемията, казва Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински директор в Британската сърдечна фондация. За някои диетата и упражненията са пострадали (повече за това по-късно), докато достъпът до медицинска помощ стана по-труден. „Всяко забавяне допринася за ефекта на снежна топка“, казва тя, „което в крайна сметка излага живота на риск. Отменените процедури, пропуснатите срещи и нарастващите списъци с чакащи вероятно вече са допринесли за хиляди повече смъртни случаи от инфаркти и инсулти по време на пандемията, отколкото бихме очаквали да видим иначе.

Стомаха

Филип Смит, консултант гастроентеролог в болницата Royal Liverpool и попечител на благотворителната организация Guts UK , забеляза, че пристъпите на синдрома на раздразнените черва (IBS) стават все по-чести. „Виждаме увеличаване на разстройствата, които могат да бъдат свързани със стрес и тревожност, като IBS“, казва той. „Мозъкът и червата взаимодействат много тясно.“

„Цялата ми работа е „неудобни тела““, казва той. „Хората не искат да говорят за слаб вятър и диария и има много стигма с условията, за които се грижа.” Блокировките направиха търсенето на помощ по-отблъскващо за състояния като болестта на Крон, улцерозен колит и възпалително заболяване на червата, „и докато хората действително бъдат диагностицирани и лекувани, болестта им избухва много по-сериозно от би направил при обикновени обстоятелства. Можеше да го хванем, когато беше умерено, а не тежко.“

Черен дроб

Свързаните с алкохол прием в болници спаднаха през годините преди пандемията, казва Смит, но след Covid случаите „масово нараснаха. Те могат да се проявят с алкохолен хепатит и жълтеница. Те могат да се проявят със загуба на тегло или симптоми на отнемане като треперене, тремор, изпотяване и възбуда. Те могат да се проявят със стомашно-чревно кървене, защото когато имате цироза на черния дроб, кръвоносните ви съдове се подуват в червата. Не че всички пият повече – всъщност една трета от анкетираните от благотворителната организация Alcohol Change UK през 2020 г. казаха, че са спрели или намалили пиенето си. Въпреки това, всеки пети – около 8,6 милиона възрастни – пие повече.

Кожа

Както бихте очаквали, казва Ема Крейторн, консултант дерматолог в болницата на Гай и Сейнт Томас в Лондон, възпалителните кожни състояния като розацея, екзема и псориазис се влошават през това стресово време, защото стресът е равен на пристъпи. А честото миене на ръцете може да се отрази на кожата на всеки. Всъщност отделът на Крейторн трябваше да създаде клиника за персонал в болницата, защото, както тя казва, лекарите трябва да мият ръцете си около 100 пъти на ден. „Когато почистите ръцете си, незабавно външният слой започва да губи вода, защото сте нарушили неговата защита от тухли и хоросан.“ Ако не овлажнявате след това или използвате дезинфектант за ръце с добавен овлажнител като глицерин, постоянното изсушаване „започва да причинява пукнатини в кожата. И тогава патогенните бактерии могат да влязат и да причинят възпаление.“

Терминът „maskne“ беше весело обсъждан по време на пандемията – отнасяйки се до кожни проблеми, дължащи се на носенето на маска – но Крейторн не вижда това като голям проблем. Някои хора може да развият периорален дерматит, казва тя, „състояние, при което бариерата на кожата не работи толкова добре и развивате тези малки подутини около устата, които могат да сърбят – и хората често го бъркат с акне, но не е“. Въпреки че носенето на маски променя средата в тази област, което може да предизвика състоянието, Крейторн подозира, че вината може да бъде повече в специализираните киселини за грижа за кожата.

Крака

Според Ема МакКоначи, говорител на Кралския колеж по подиатрия, която практикува в Стърлинг, моята хитра пета може да е свързана с пандемията. „Виждаме повече разтягане на сухожилията и видове болки в петата, като плантарен фасциит“, казва тя. Една хипотетична причина може да бъде, че докато работим от вкъщи, краката са лишени от обичайните си поддържащи обувки. „Не всички типове крака се справят добре с ходене боси или с крехки обувки“, казва тя. „Някои също съобщават, че краката им са се „разпространили“ и че обувките им вече не стават. Въпреки това, може да се твърди, че обувките им може да не са стояли правилно преди и че са по-наясно след изтичането на времето. Като когато за първи път си сложиш дънките, след като прекараш блокирането в долнище за джогинг.

Тя казва, че педиатрите също забелязват увеличаване на болезнените области на свода, глезените и ахилесовата зона в задната част на глезена. Предположението, казва тя, е, че много от тези наранявания са резултат от „промени в типа дейност или предприемане на нови дейности, като бягане“. Ако сте имали болка в краката за повече от две седмици без подобрение, съветва тя, „най-добре е да потърсите професионална оценка, диагностика и лечение“.

Диета и фитнес

Тим Спектър от King’s College London, чието приложение Zoe Covid Symptom Study е мина от епидемиологични данни по време на пандемията, казва, че проучването на приложението за диетата и упражненията показа като цяло малка промяна в теглото и фитнеса на нацията. Но зад тези средни стойности, казва той, „доста хора промениха поведението си. Те или станаха по-здрави, или станаха много по-малко здрави, но средно се балансираха.“ Тези данни бяха публикувани тази година в списание Nature Food.

Докато проучването установи, че като цяло наддаването на тегло е средно само 0,8 кг (1lb 12oz), проучване на NHS тази година показа, че хората, търсещи помощ за загуба на тегло, са средно с 2,3 кг по-тежки от тези през предходните три години.

Междувременно проучването на Zoe показа, че докато малко над една четвърт от хората са правили по-малко упражнения по време на пандемията, малко по-голям дял стават по-активни. И що се отнася до диетата, казва Спектър, около една трета преоткри готвенето и се хранят по-здравословно, докато друга трета направи обратното, а последната трета не направи никакви промени. — Към какво ще се върнат? — пита Спектор. „Ще пропуснат ли KFC – или салатата от киноа?“

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may also like these