8 навика, които могат да допринесат за преждевременното стареене на кожата

skin-and-beauty-nl-signup

От прескачане на съня до пестене на SPF, ето какви са навиците, които могат преждевременно да състарят кожата ви.

Честото триене на очите може да допринесе за появата на фини линии и бръчки около областта около очите. Tnia Cabral/Getty Images

Докато кожата на всички възрасти е красива, времето може да помрачи блясъка ви. Помогнете да запазите тена си плътен, ярък и гладък, като сведете до минимум тези навици, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата.

1. Упорито търкане на очите може да причини тъмни кръгове и фини бръчки

Торбичките под очите са част от естествения процес на стареене и се появяват, когато мускулите около очите отслабнат, според Johns Hopkins Medicine. За повечето хора триенето на очите не е проблем и няма да причини постоянни странични ефекти, казва Пол Джарод Франк, д-р , сертифициран дерматолог в Ню Йорк и автор на The Pro-Aging Playbook .

Но непрекъснатото триене на очите може да създаде проблем чрез увеличаване на възпалението в района, според планината Синай . „Постоянното търкане на очите може да повлияе на бръчките около очите ви“, казва Таня Нино, д-р , сертифициран дерматолог и програмен директор за меланома в Провидънс Сейнт Джоузеф в Ориндж Каунти, Калифорния. Тя често вижда, че това се превръща в проблем за пациенти с екзема , които могат да търкат прекалено очите си поради сърбеж и дразнене. Д-р Нино казва, че има дори име за тези торбички и бръчки: линиите на Дени-Морган, които могат да изглеждат почти като черно око, според детската болница „Ради“ в Сан Диего .

Това не е всичко. „Дърпането, дърпането и триенето на деликатната кожа около очите може да причини тъмнина“, казва Жанин Б. Дауни, доктор по медицина , сертифициран дерматолог, съавтор на Beautiful Skin of Color и директор на Image Dermatology в Монклер, Ню Джърси.

Решения за кожата Разберете защо търкате очите си. Според медицинския център Wexner на университета в Охайо в Колумб, най-честата причина за сърбеж на очите (и прекомерно триене на очите) е алергията , така че посетете алерголог, за да диагностицирате и лекувате симптомите. Нино съветва, че ако всъщност екземата причинява дискомфорт, дерматологът може да ви каже за възможностите за лечение.

2. Липсата на достатъчно сън нарушава обновяването на кожата

Сънят е от съществено значение за енергията, концентрацията и тена. „През нощта кожата преминава в състояние на обновяване“, казва Жанет Граф, доктор по медицина , асистент клиничен професор по дерматология в Медицинското училище Маунт Синай в Ню Йорк.

Спестяването на съня може да се появи на лицето ви с течение на времето. А изследване, публикувано през януари 2015 г. в клинична и експериментална дерматология с участието на 60 жени установиха, че лошият сън (дефиниран като пет часа или по-малко) е свързан с повишени признаци на стареене, по-лоша бариерна функция на кожата и по-ниско удовлетворение от външния вид.

Решения за кожата За да получите достатъчно сън, следвайте тези четири съвета от Националната фондация за сън:

  • Заспивайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, така че тялото ви да работи по график.
  • Направете спалнята си тъмна, хладна и тиха.
  • Приключете с храненето два до три часа преди лягане.
  • Ограничете количеството кофеин, който консумирате следобед.

3. Отпиването от сламка може да причини фини бръчки

Пиете ли тъмни газирани напитки, чай и кафе през сламка? Може да ви помогне да предотвратите оцветяването на перлените ви бели, но може да причини фини бръчки около устата ви, което е признак на стареене на кожата.

Нино посочва, че когато отпивате от сламка, вие активирате мускулите около устните: „Колкото повече активираме тези мускули, толкова по-вероятно е да получим тази гънка в кожата. Това е същата причина, поради която пушачите също развиват бръчки около устата, обяснява тя. Според клиниката Mayo , тези линии могат да бъдат проследени до повтарящо се свиване на устни.

Решение за кожата Не е задължително да избягвате сламки като чумата, но винаги, когато можете да се разминете без такава, пропуснете я, казва Нино.

4. Стресът освобождава кортизол, причинявайки разпадане на колагена

„Всяка част от нашето тяло е засегната от нашия стрес “, казва д-р Франк. Това включва кожата ви.

Ако сте хронично притеснени (или губите сън поради стрес), тялото ви непрекъснато изпомпва хормоните на стреса, което може да причини преждевременно стареене. „ Кортизолът , основният хормон на стреса , разгражда колагена, което води до увисване на кожата и бръчки и причинява възпаление“, казва Ейми Уекслър, доктор по медицина , базиран в Ню Йорк сертифициран дерматолог и психиатър . А хроничният стрес може да ускори процеса на стареене поради това повишено възпаление, показват изследвания .

Решения за кожата „Стресът може да бъде намален най-вече чрез промени в начина на живот, включително добра храна, добър сън и медитация , които имат огромен ефект върху биологичния и козметичен процес на стареене“, казва Франк.

Разберете какво наистина ви помага да се отпуснете и го правете редовно.

5. Разчитането на грим за слънцезащитен крем оставя кожата незащитена

За да предпази кожата от преждевременно стареене, SPF е цар. Едно предишно проучване установи, че излагането на ултравиолетова (UV) светлина е отговорно за 80 процента от видимите признаци на стареене на лицето, включително бръчки и промени в пигментацията.

Но ако разчитате на грим, съдържащ SPF, за да блокира вредните UV лъчи, може да не защитавате достатъчно кожата си. „Повечето гримове предпазват от UVB лъчи, но не блокират UVA лъчите, които причиняват фини линии, кафяви петна, разширени пори и крепост“, казва Дий Анна Глейзър, д-р , сертифициран дерматолог, професор и временен председател на отдела по дерматология в Медицинския факултет на университета Сейнт Луис в Мисури.

Освен това ще трябва да намажете с много козметика, за да се възползвате от слънцезащитния ефект. „Гримът ще осигури допълнителна защита заедно със SPF, но сам по себе си вероятно не е достатъчен“, казва Франк.

Разтвор за кожата Нанесете слънцезащитен крем или овлажнител с широкоспектърен SPF преди да нанесете грима. Широкоспектърен означава, че продуктът ще защити кожата ви от UVA лъчи, които допринасят за стареенето на кожата, и UVB лъчи, които могат да причинят слънчево изгаряне, според Skin Cancer Foundation . „Хората се нуждаят от SPF като отделно приложение от техния грим“, казва Франк. „SPF 30 обикновено е приемливият номер за защита.“

Проучванията показват, че когато нанасяме слънцезащитен крем, пропускаме петна , казва д-р Глейзър. А изследване, публикувано през април 2019 г. в PLoS One установено, че 20 на сто от участниците в проучването 84 пропуснати зоната около клепачите, когато те се прилагат овлажнител с SPF, а 14% от хората, които са кандидатствали за предпазване от слънце, а не овлажнител пропусна зоната около очите, както добре. „Така че, ако сложите лосион и след това грим, е по-вероятно да покриете тези пропуснати зони“, казва Глейзър.

6. Пренебрегването на врата и ръцете ви може да причини UV щети

„Ултравиолетовата светлина е единственият най-предотвратим рисков фактор за стареене“, казва Нино. Но дори и най-усърдните потребители на SPF може да пренебрегнат шията и ръцете си, което може би е причината те да са една от първите области, които издават възрастта ви. Всъщност предишни изследвания установиха, че жените, чиито ръце имат видими вени и бръчки, се възприемат като по-възрастни от връстниците си с по-пълни ръце.

„С напредването на възрастта губим известна еластичност“, казва Нино. Освен това ръцете губят обем и мазнини, поради което в крайна сметка получавате полупрозрачна кожа с бръчки и старчески петна , според клиниката в Кливланд . „По принцип кожата ви става по-тънка, така че ръцете ви не изглеждат толкова пълни“, казва Нино. „Започвате да виждате сухожилията малко повече, започвате да виждате съдовете и те изглеждат по-набръчкани.

Нино казва, че шията може да се обезцвети и да изглежда по-стара, обикновено в резултат на дългосрочно излагане на слънце.

Решение за кожата Отново, избягването на вредните UV лъчи може да помогне – и ако излезете навън, „най-лесното нещо е да потърсите сянка и да носите шапка с периферия, слънцезащитен крем и слънцезащитно облекло“, казва Нино. Тя добавя, че някои от нейните пациенти носят ръкавици с UV защита, за да предпазят ръцете си от слънцето, докато шофират.

7. Забравянето на слънчевите очила може да увреди очите и кожата наоколо

Според Piedmont Healthcare , слънчевите очила предпазват очите от UV лъчи, които могат да навредят на клепача, роговицата, лещата и ретината (и, както беше отбелязано по-горе, UV лъчите могат да увредят и деликатната кожа около очите).

„Повтарящи се движения като кривогледство, смях и намръщене изрязват линии и бръчки на лицето ви в дългосрочен план“, казва д-р Дауни, докато Нино обяснява, че колкото повече активирате мускулите си в изражение на лицето, толкова повече ще започнете да вижте гънки, когато лицето ви е в покой.

Решение за кожата Дори през зимата слагайте слънчеви очила – колкото повече покритие, толкова по-добре, казва Нино. Потърсете чифт, който казва „100 процента защита както срещу UVA, така и срещу UVB“ или „100 процента защита срещу UV 400“ на етикета, според Университета на Юта.

8. Използването на изсушаващ сапун може да подчертае бръчките

Вашите баби и дядовци може да се кълнат в простия почистващ препарат, но парчетата сапун често съдържат груби почистващи препарати, които лишават кожата от естествени масла. „Въпреки че сухата кожа не причинява директно бръчки, тя ги прави по-забележими“, казва Глейзър. „И сухата кожа [не може] да се предпази от алергени и дразнители като бактерии и вируси.“ Нино отбелязва, че това е така, защото кожната ви бариера не е толкова силна, когато кожата е дехидратирана.

Изборът на сапун е особено важен, ако кожата ви е чувствителна . „Ако сте човек с чувствителна кожа или имате екзема или розацея , тогава да, сапунът, който използвате, ще има ефект“, казва Нино.

Разтвор за кожата Използвайте хидратиращ почистващ препарат. В Американската академия по дерматология казва да търсят думите „нежна“ и „овлажняване“ на етикета. Не забравяйте също да избягвате използването на дезодориращ сапун или продукти, които съдържат потенциално дехидратиращи кожата съставки като алкохол, аромат, ретиноиди или алфа хидрокси киселина , съветват от клиниката Mayo . Следвайте измиването на лицето си с овлажнител, който съдържа антиоксиданти, като витамин С , казва Нино.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may also like these