Синята светлина вреди ли на здравето на кожата ви?

blue-light-skin

Проучванията показват, че синята светлина от мобилни телефони и компютърни екрани може да причини напрежение в очите, но е по-малко ясно как времето на технологиите може да повлияе на тена ви.

В миналото повечето притеснения относно преждевременното стареене и рака на кожата произтичаха от вредните UVA и UVB лъчи, излъчвани от слънцето. Но през последното десетилетие учените научиха, че това може да не са единствените лъчи на видима светлина, за които хората трябва да бъдат загрижени. Синята светлина – излъчвана както от слънцето, така и от цифровите устройства – може да нанесе хаос върху здравето на кожата ви.

„Тенденцията на блокиране на синя светлина в грижата за кожата и здравето като цяло се увеличава, защото всички ние сме изложени на синя светлина повече сега с използването на смартфони и таблети“, казва Назанин Саеди, д-р , съпредседател на отдела за лазера и център за естетична хирургия в Dermatology Associates of Plymouth Meeting в Пенсилвания.

Какво е синя светлина все пак?

„Синята светлина е част от спектъра на видимата светлина (380 до 500 нанометра), която се съдържа в слънчевата светлина, но също така се излъчва от вътрешно осветление [и] обичайни електронни устройства, като компютърни екрани и смартфони“, казва Джейсън Блум, MD , лицев пластичен и реконструктивен хирург в Bloom Facial Plastic Surgery в Bryn Mawr, Пенсилвания.

„Смята се, че [синята светлина] прониква по-дълбоко в кожата, отколкото UV светлината, но за щастие не е свързана с развитието на рак на кожата “, добавя Джошуа Зейхнер, д-р , директор на козметични и клинични изследвания в дерматологичния отдел в болницата Mount Sinai Hospital. Отделение по дерматология в Ню Йорк.

Повечето от синята светлина, на която са изложени хората, идва от слънцето, според Американската академия по офталмология . Количеството синя светлина, излъчвана от устройствата, е „само малка част“ от тази, излъчвана от слънцето, обяснява д-р Блум – „но проблемът е, че ние непрекъснато отделяме време за и носим тези устройства и ги държим близо до нашите лицето и главата.“

Всъщност, според данни на Nielsen, публикувани през юли 2018 г. , средният американец прекарва повече от 11 часа на ден, използвайки цифрови медии.

„Прекарването на повече време пред нашите устройства по време на блокирането на COVID-19 повдигна въпроса дали нашите устройства допринасят за преждевременното стареене на кожата“, казва д-р Зейхнер. „Истината е, че нашите компютри, таблети и телефони излъчват само ниски нива на синя светлина. Въпреки това, тъй като прекарваме все повече и повече време в разглеждане на нашите устройства, ние трябва да вземем предвид ефектите от дългосрочната експозиция на ниско ниво.

Така че, ако сте забелязали, че времето ви на екрана се е увеличило благодарение на обажданията в Zoom за работа от вкъщи и продължаващите виртуални щастливи часове, или може би най-новата поредица от Netflix, може да се чудите какъв е ефектът върху вашето здраве.

Как синята светлина влияе върху човешкото здраве?

Учените знаят, че синята светлина, независимо дали от слънцето или от устройства, може да причини напрежение в очите. А преглед, публикуван през декември 2018 г. Международното списание за офталмология установено, че на видимия спектър, висока енергийна синя светлина с дължина на вълната между 415 и 455 нанометра преминава през роговицата и лещата на ретината. В процеса може да причини заболявания като сухота в очите , катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата . Авторите на изследването пишат, че може дори да повлияе на производството на хормони, създавайки дисбаланс, който може да повлияе негативно на качеството на съня .

Какво знаем за синята светлина и здравето на кожата?

За съжаление липсват изследвания за ефектите на синята светлина върху кожата. Но някои предварителни проучвания може да съдържат улики.

Блум посочва минало проучване, което предполага, че хората с по-тъмна кожа, които са били изложени на видима синя светлина, са имали повече подуване, зачервяване и промени в пигмента, отколкото хората с по-светла кожа, които са били изложени на подобни нива на UVA лъчи. „Те знаят, че проникването на видима синя светлина през кожата може да причини реактивни кислородни видове, които след това могат да доведат до увреждане на ДНК и разпадане на нашите колагенови и еластинови влакна“, посочва той.

Друго малко проучване, публикувано през февруари 2015 г. в Oxidative Medicine and Cellular Longevity , установи връзка между излагането на синя светлина и производството на свободни радикали в кожата, които са свързани с ускореното стареене.

Как можете да разберете дали синята светлина е увредила кожата ви?

Промените на кожата като пигментация, подуване, ранно образуване на бръчки и зачервяване могат да бъдат признаци на увреждане от синята светлина, казва Блум.

Но Катлийн Суози, доктор по медицина , дерматологичен хирург и директор на естетичната дерматология в Yale Medicine в Ню Хейвън, Кънектикът, казва, че няма солидни научни доказателства, че синята светлина уврежда кожата. „Подозира се, че синята светлина може да предизвика вредни ефекти върху кожата, по-специално пигментация и фотостареене; това обаче не е доказано“, казва тя. Всъщност тя посочва, че някои дерматолози използват синя светлина за лечение на определени кожни състояния, като акне, и няма съобщения, че тези лечения увреждат пигментацията на кожата.

Как да защитите кожата си от потенциално увреждане на синя светлина

Д-р Саеди казва, че най-добрият начин да се предотврати увреждането на синя светлина е да се намали времето на екрана. Можете също да инвестирате в протектор за екрана за вашата електроника, като одобрения от офталмолог EyeJust ($55, EyeJust.com ), който може да блокира или затъмнява синята светлина. „По-важно е да се опитате да бъдете проактивни, като намалите яркостта на екрана на телефона си или носите слушалки, така че телефонът да може да бъде в джоба ви, а не директно до бузата и лицето ви“, казва Блум.

И ако все още не нанасяте слънцезащитен крем с поне SPF 30 върху лицето си всеки ден, започнете сега. „Носенето на слънцезащитен крем винаги се препоръчва на пациентите на дневна база“, казва Блум. „Аз подчертават важността на физическите блокиращи слънцезащитни продукти, като EltaMD или охлаждащата , които съдържат цинков оксид или титанов диоксид. Това може да помогне за блокиране на синята светлина, тъй като химическите слънцезащитни продукти, които могат да блокират UVA и UVB лъчите, не блокират видимите или сините светлинни лъчи. Zeichner препоръчва да изберете оцветен минерален слънцезащитен крем, който физически ще блокира сините светлинни лъчи да достигнат до повърхността на кожата.

Понастоящем цинковият оксид и титаниевият диоксид (две често срещани съставки в минералните слънцезащитни продукти) са единствените две активни съставки, които обикновено са признати за безопасни и ефективни (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), когато се използват в слънцезащитни продукти. (Докато химическите слънцезащитни продукти са по-добър вариант от липсата на слънцезащита, продължават да съществуват някои опасения относно въздействието им върху околната среда и високата степен на усвояване на кожата, според преглед, публикуван през юли 2018 г. в Journal of the American Academy of Dermatology и рандомизирано клинично изпитване от списанието на Американската медицинска асоциация от януари 2020 г. , съответно.)

Saedi препоръчва също слънцезащитен крем Colorescience Sunforgettable ($39, Nordstrom.com ), широкоспектърен минерален слънцезащитен крем с HEV (високоенергийна видима светлина) защита.

Що се отнася до продуктите за грижа за кожата, продавани като защита срещу синя светлина, Блум предполага, че журито все още не е наясно с тяхната ефективност поради липса на изследвания. „Не сме сигурни колко вредна е тази лента видима светлина за кожата ни“, казва той.

Все пак тази липса на изследвания не е спряла компаниите да пускат продукти за грижа за кожата за тази цел. В един нашумял случай The Washington Post съобщи , че създателката на YouTube Рейчъл „Валкира“ Хофстетер е привлякла критики за участието си в RFLCT , линия от продукти за грижа за кожата, която се твърди, че предпазва кожата от увреждане на синя светлина. Реакцията последва от експерти като козметичния учен и създател на YouTube Мишел Уонг, д-р , които посочиха липсата на реномирани изследвания на сайта на RFLCT и потвърдиха, че синята светлина от слънцето е много по-вероятно да причини увреждане на кожата, отколкото синята светлина от електронни устройства , и RFLCT в крайна сметка прекратиха марката си.

Повечето продукти за грижа за кожата, които твърдят, че блокират синята светлина, всъщност съдържат антиоксиданти, които противодействат на отрицателните ефекти на свободните радикали, отбелязва Zeichner.

Два примера за продукти са Skinbetter Science Alto Defense Serum ($155, SkinBetter.com ), който съдържа антиоксидантите витамини C и E, и SkinCeuticals Phloretin CF с ферулова киселина ($166, SkinCeuticals.com ), който е направен с витамин С и ферулова киселина , друг антиоксидант.

„Мислете за [антиоксидантите] като застрахователна полица на вашия SPF, за да неутрализирате щетите от свободните радикали, на които сте изложени въпреки най-добрите ви усилия да се предпазите със слънцезащитен крем“, обяснява Зейхнер. „Освен това, те имат свои собствени независими предимства при изсветляването на кожата.

Можете ли да отмените увреждането на синя светлина върху кожата?

Тъй като синята светлина кара реактивните кислородни видове да разграждат колагена, Блум предлага да се намазват продуктите за грижа за кожата с антиоксиданти като витамин С ( аскорбинова киселина ). Обикновено ще откриете витамин С в серумите, за да помогнете в борбата с оксидативния стрес, който тази видима светлина причинява. Железният оксид е друга съставка, която може да помогне за обръщане на щетите, казва Саеди. Предишни изследвания установиха, че витамин С може да помогне и да предотврати фотостареенето и да лекува хиперпигментация , докато едно проучване установи, че железният оксид може да помогне за намаляване на чувствителността към синята светлина.

Колко трябва да се притеснявате за синята светлина?

Понастоящем няма достатъчно убедителни изследвания, за да се определи колко вредна е синята светлина от мобилни телефони и електронни джаджи за кожата. Д-р Суоци обаче посочва, че синята светлина от слънцето – и всички слънчеви лъчи, в този смисъл – остават известна причина за безпокойство. „Количеството енергия, излъчвано от [технологичните] източници, е минимално в сравнение с излъчванията от слънчевия спектър“, казва тя, „и ефектът им върху кожата вероятно е минимален“.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may also like these