10 съставки, които могат да помогнат в борбата с признаците на преждевременно стареене на кожата

best-anti-aging-ingredients

Когато проверявате етикетите на продуктите, потърсете тези съставки, които според научните изследвания и дерматолозите могат да подобрят здравето и външния вид на кожата ви.

Искате да запазите младежкия си блясък и сте готови да отделите време и пари, за да помогнете за забавяне на преждевременните признаци на стареене на кожата си.

И все пак с толкова много продукти на пазара може да е трудно да се определи кои от тях ще забавят ефектите на времето върху лицето ви и кои са дим и огледала, казва Джошуа Зейхнер, доктор по медицина , директор на козметични и клинични изследвания в дерматологично отделение в болница Mount Sinai в Ню Йорк. Някои съставки, като ретинол и слънцезащитен крем, имат доказани ползи, обяснява той. Това обаче не са единствените, които трябва да имате предвид, когато изграждате рутина за здравословна грижа за кожата.

Д-р Цайхнер и други дерматолози препоръчват да използвате следното, за да помогнете на кожата ви да изглежда стегната, подскачаща и блестяща за години напред:

Витамини от група В за здрава кожа, коса и нокти

b-vitamins

Тези основни витамини се появяват в множество форми и комплекси в продуктите за грижа за кожата. И все пак функцията на всички производни на витамин В е една и съща: да преобразуват храната в енергия, отбелязва Маунт Синай. Това подхранва жизненоважни процеси в тялото, включително тези, които са отговорни за здравата, стегната кожа. „ Витамин В и всички негови производни са от съществено значение за здравата кожа, коса и нокти“, казва Джоел Шлесингър, доктор по медицина , сертифициран дерматолог в Омаха, Небраска.

Витамините от група В могат да бъдат особено мощни, когато се използват локално в овлажнители, казва д-р Шлесингер. Когато тези витамини са сред съставките в грижата за кожата ви, увредените клетки ще заздравеят и ще се регенерират по-бързо.

Коензим Q10 за защита на колагена

coenzyme-q10Коензим Q10 (витамин Q) е силен антиоксидант, който може да помогне за изграждането на основата, необходима за по-млада изглеждаща кожа, отбелязва Paula’s Choice Skincare . „Коензим Q10 помага за защитата на еластичната тъкан и колагена, които оформят кожата ви“, обяснява Джесика Ву, доктор по медицина , асистент клиничен професор по дерматология в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

С напредване на възрастта, нашите естествени нива на коензим Q10 намаляват, според Института на Линус Полинг към щатския университет в Орегон, което може да забави способността на кожата да се подмладява и да се предпазва от увреждане. За да се изградят нива на коензима, мнозина откриват, че приемането на хранителна добавка в допълнение към използването на кремове за локално приложение дава оптимални резултати. Едно рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване установи, че приемането на специфична добавка CoQ10 (проучването е финансирано от производителя на добавката) ежедневно в продължение на 12 седмици подобрява появата на бръчки и води до по-гладка кожа, според проучване в изданието от август 2016 г. на биофактори . По-ранни изследвания през ноември 2015 г., също в BioFactors, заключиха, че локалното приложение на CoQ10 ефективно намалява свободните радикали върху кожата, които причиняват стареене.

Мед за предотвратяване на увисване и запълване на бръчки

copperВероятно си представяте стотинки, но медта, за която говорим, се намира в следи в клетките на кожата, където свързва протеините заедно, се отбелязва в статия, публикувана през август 2014 г. в Current Chemical Biology . От съществено значение за образуването на колаген , съставката против стареене помага за поддържане на кожата за предотвратяване на увисване и за запълване на бръчки. Клиничните проучвания показват, че медта допринася за изчистването и обновяването на счупения колаген, което я прави отлична съставка за тези, които искат да подобрят вида на увредената от слънцето кожа и белези. По-конкретно, спането на калъфки за възглавници с мед за около един или два месеца помогна за намаляване на дълбочината на линиите на пачи крак в сравнение с контролните групи, отбелязва предишен преглед. „Медта не е дразнеща“, обяснява д-р Ву, „така че е добра алтернатива за тези с чувствителна кожа, които може да не понасят ретиноиди“.

Зелен чай за ревитализиране на кожата ви

green-teaМожете да отпиете чаша топъл зелен чай, за да се отпуснете, но древното растение, от което се приготвя чаят, е пълно с хранителни вещества, които презареждат кожата ви. По-конкретно, това ще бъдат фитохимикали, наречени полифеноли, предполага преглед от февруари 2019 г. в Nutrients . Стимулиращите качества на зеления чай също могат да окажат енергизиращо въздействие върху стареещата кожа . „Зеленият чай има прекрасен ефект върху тъмните кръгове – което е особено поразително, когато се комбинира с кофеин в околоочен крем“, казва Шлесингер. Тези полифеноли са антиоксиданти, които предотвратяват и възстановяват щетите, причинени от окисляването, което разгражда кожните клетки, отбелязва предварителен преглед. Наред с използването на кремове или серуми, съдържащи зелен чай, пийте от напитката за допълнителни ползи за здравето, според гореспоменатия преглед на хранителните вещества .

Пептиди за стимулиране на производството на колаген

peptidesПоради обещаващите резултати от клинични изследвания, като проучване, публикувано през декември 2018 г. в International Journal of Peptide Research and Therapeutics , пептидите стават все по-популярни съставки за грижа за кожата против стареене . Пептидите са къси вериги от аминокиселини , градивните елементи на протеините, отбелязва Националният институт за изследване на човешкия геном . Повечето локални пептидни кремове са предназначени да стимулират колагена, за да подобрят появата на бръчки, обяснява Zeichner. Но не всички пептидни кремове са създадени еднакви, така че се придържайте към продукти, които са преминали през клинични тестове, препоръчва той.

Ретиноиди и ретиноли за ускоряване на клетъчния оборот

retinoidsНад на борсата retinols и ретиноиди с рецепта като Retin-A са производни на витамин А . „Ретиноидите и ретинолите ускоряват и стимулират клетъчния оборот и производството на колаген за по-гладка и по-млада кожа“, казва Ву. В допълнение към изглаждането на бръчки и фини линии, ретиноидите противодействат на обезцветяването и изсветляват малките петна и лунички, както и подобряват текстурата на кожата, отбелязва преглед през август 2019 г. в клиниките за лицева пластична хирургия в Америка . Никоя друга локална съставка, добавя Ву, не е била по-тествана и доказана от медицинската общност като антидот за стареенето от ретиноидите. Но не очаквайте резултати за една нощ – за ретинол са необходими няколко седмици или дори месециза да упражни своя ефект за борба с бръчките, така че трябва да се използва за дълги периоди от време, казва Zeichner. Освен това ретиноидите и ретинолите могат да изсушават, отбелязва проучване, публикувано в Cosmetics през октомври 2020 г., и могат да ви направят по-чувствителни към слънцето, според Американската академия по дерматология (AAD) . Нанасяйте ги върху кожата си в умерени количества и противодействайте на всеки продукт, съдържащ ретиноид или ретинол, с ежедневна употреба на слънцезащитен крем.

Витамин Е за обръщане на щетите и подмладяване на кожата

vitamin-eВитамин Е е мощен фактор, когато става въпрос за защита срещу увреждане на кожата, което може да доведе до фини линии и бръчки. Защо? Витаминът неутрализира увреждащите клетките свободни радикали, които се задействат от фактори на околната среда като излагане на слънце, отбелязва Институтът Линус Полинг . „ Витамин Е е страхотен антиоксидант, който трябва да се търси в подмладяващите кремове за кожа и може да подпомогне заздравяването на рани, като укрепва кожната бариера“, казва Шлесингър. Ето защо чистото масло от витамин Е остава популярен (и евтин) мехлем за напукани кожички и белези от порязвания, изгаряния и операции. Локалното приложение на витамин С и Е заедно има най-големи ползи, тъй като двата антиоксидантни витамина работят заедно за запазване и изграждане на колаген, отбелязва минал преглед вСписание на Американската академия по дерматология.

SPF за предотвратяване на рак на кожата (и подобряване на външния ви вид)

sunscreenНе само, че широкоспектърният слънцезащитен крем със SPF най-малко 30 помага за предотвратяване на рак на кожата , но също така е доказано, че подобрява козметичния вид на лицето, дори ако се използва самостоятелно, казва Зейхнер. В проучване, публикувано през декември 2016 г. в списанието Dermatologic Surgery , само слънцезащитен крем, прилаган върху лицето в продължение на една година, доведе до подобрения на козметичните мерки като тонус на кожата, текстура и бръчки.

Витамин С за неутрализиране на щетите и изсветляване на тъмните петна

vitamin-cВитамин С е антиоксидант, който неутрализира щетите от свободните радикали и помага за допълване на ефекта на вашия слънцезащитен крем, обяснява Zeichner. „Сутрин поставям моите пациенти да слоят витамин С под слънцезащитен крем“, казва той. Витамин С пречи на необичайното производство на пигмент, като помага за изсветляване на тъмните петна, добавя той. Нещо повече, C-опакованите продукти запазват колагеновите влакна и предотвратяват увреждането на поддържащите структури на кожата ви, разкрива преглед, публикуван в The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology през юли 2017 г.. Едно нещо, което трябва да запомните, когато купувате локален витамин С, отбелязват авторите на изследването, е, че това е придирчива, нестабилна съставка, която бързо ще загуби силата си, ако не е формулирана правилно. Ако е изложен на високи температури, той също може да се окисли, което го прави неефективен, според компанията за грижа за кожата Vichy . Ако някога сте си купували C серум, който е станал кехлибарен, точно това се случва. Не забравяйте да закупите продукт с витамин С от компания, която провежда клинични тестове на своите продукти, и не забравяйте да държите продукта си в зона с контролирана температура. Някои хора обичат да купуват мини-хладилници, за да съхраняват своите продукти за грижа за кожата като тези, както съобщава Today .

Наред с прилагането на серум с витамин С , заредете и храни, богати на С (като ягоди и чушки), тъй като консумацията на витамина също помага на тялото ви да създаде нов колаген, отбелязва Националният институт по здравеопазване.

Хидрокси киселини за ексфолиране на мъртвите клетки и борба с бръчките

Хидрокси киселини като гликолова киселина помагат за ексфолиране на мъртвите клетки от повърхността на кожата, според AAD . „Те също така са показали, че стимулират колагена и подобряват външния вид на линиите и бръчките“, обяснява Цайхнер. Хидрокси киселините са с различна сила и могат да бъдат намерени в пилинги, серуми и кремове, така че е важно да се консултирате със сертифициран дерматолог, за да разберете кой е подходящ за вас.

About the Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may also like these

No Related Post